ERİŞKİN FEMÜR CİSİM KIRIKLARININ CERRAHİ TEDAVİSİNDE PLAKLI OSTEOSENTEZ VE İNTRAMEDÜLLAR KÜNTSCHER ÇİVİLEME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - SARIKAYA, METİN (Fırat Üniveristesi, 1998)
IX. ÖZET Femur cisim kırıklarının tedavisindeki tartışmaların günümüzde de devam etmesine karşın, amacımız cerrahi metodun seçimindeki endikasyonları belirlemek, sonuçları değerlendirmek ve literatürle karşılaştırmaktır. Haziran 1991 -Şubat 1997 tarihleri arasında cerrahi tedavileri yapılan 103 femur cisim kırıklı olgunun izlemleri ve verileri yapılabilen 75'inden 44'üne (% 58.7) plaklı osteosentez ve 31 'ine (% 41.3) intramedullar Küntscher çivileme ile tespit uygulandı. Çalışma kapsamına alınan olguların 55'i ( % 73.3) erkek ve 20'si(% 26.7) kadın olup, yaş ortalamaları 31.1 idi. Olguların değerlendirilmesi sonucunda; Kırık oluşumu ile cerrahi girişim arasındaki süre, PO yöntemi uygulanan olgularda ortalama 95 saat (14-450 saat) ve İMKÇ uygulanan olgularda ortalama 103 saat (16-500 saat) idi. Operasyon süresi, PO uygulanan olgularda ortalama 130 dakika ( 75-180 dakika) ve İMKÇ uygulanan olgularda ortalama 72 dakika ( 55-120 dakika ) idi. Kan transfüzyon miktarı, PO grubunda ortalama 3 ünite (1-5) ve İMKÇ grubunda 2 ünite (1-3) idi. Hastanede kalma süresi; PO grubunda ortalama 23.5 gün (12-45 gün) ve İMKÇ grubunda ortalama 8.5 gün ( 4-18 gün ) idi. Kaynama süresi PO grubundaki 44 olgunun; 18'inde (% 40.9) ilk 6 ayda, 16'sında (% 36.4) 6 - 9 ay arasında saptanırken 6 (%13.7) olguda kaynamanın süresi saptanamadı. 4 (%9.1) olguda ise kaynamama sorunu ile karşılaşıldı. İMKÇ grubunda ise 31 olgunun; 21 'inde (% 67.7) ilk 6 ayda kaynama, 6'sınde (% 19.4) 6-9 ay arasında kaynama ve 4'ünde ise (% 12.9) sürenin saptanamadığı kaynama saptandı. Bu gruptaki olguların hiçbirinde kaynamama sorunuyla karşılaşılmadı. Komplikasyon oranı ; PO grubunda % 25.0 ve İMKÇ grubunda % 22.5 olarak saptandı. 71Olguların sonuçları Thorasen kriterlerine göre değerlendirildi; PO grubunda % 45.1 mükemmel, % 38.7 iyi. %11.3 orta ve % 4.9 kötü, İMKÇ grubunda ise % 62.1 mükemmel, % 31 iyi, % 6.1 orta ve % 0.8 kötü sonuç saptandı. Sonuç olarak; İMKÇ yönteminin operasyon süresinin kısalığı, kan transfüzyon miktarının azlığı, hastanede kalma süresinin kısalığı, kırık kaynama süresinin kısalığı, komplikasyonlarının azlığı, postoperatif fonksiyonel sonuçlarının başarısı açısından, PO yönteminin ise kırık oluşumu ile cerrahi girişim arasındaki süre açısından daha başarılı olduğu saptandı. 72
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology