????? ??????? ??????? ?? ????? ??????? / TAHKÎKU'L-USLÛBI'L-BELÂĞIYYI FÎ KIRÂATI'L-KISÂÎ - STEIF, ALI (Fırat Üniveristesi, 2021)
Öncelikle benim tez çalışmama giriş bölümüyle başladım. Bu bölümde Kur'an-ı Kerimin kıraat ilminin, bu ilmin de faydalarının, tarihinin, geçtiği aşamaların, kıraat kısımlarının, kıraat ve harf arasındaki farkın ve her ikisinin manalarının ve kısımlarının hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Daha sonra kıraat ilmine bir göz attıktan sonra hem belagat hem de kıraat ilimlerinin önemi hakkında da bilgi verilmiştir. Sonra belagat ilminin tarihi, tanımı, belagat ilmi diye adlandırılmasının sebebi, geçip geliştiği aşamaları ve ilim talebesi için ne kadar önemli olduğu hakkında özet bir şekilde aydınlatılmıştır. Daha sonra belagat ilminin başlangıç aşamasından başlayarak İmam Kisâî'nin dönemine kadar kısa bilgi verildikten sonra İmam Kisâî'nin hayatı, nesebi ve doğumu, ilim mahfillerindeki yeri-burada da onun hocaları, kendisinden rivayet eden ravileri ve kıraat ilminden başka hadis rivayet vb. gibi öğrendiği ilimler hakkında bilgi aktarılarak-, sonra bir ayetin tefsiri ve gerekirse (indiriliş sebebi) sebebi nüzulünden bahsettikten sonra İmam Kisâî'nin kıraatındaki belagat üslupları hakkında da bilgi verilmiştir. Sonra bu çalışmayı sonsöz ile bitirilmiştir. Akabende çalışmanın kaynakları zikredilmiştir.

After the introduction, I begin my thesis with a preface about the science of Quranic recitations (Qira'at) and 0the benefits it history, the stages it went through, and the sections of recitations. Then, I spoke about the difference between recitation letter (Harf) the meaning of each, its sections in brief. Following this, I added a glimpse of the science of recitations and the importance of each of them (rhetoric and recitations). Then, I put an overview of the history of the science of rhetoric, its definition and reason of calling, the stages it went through, and the extent of its importance to the learner. I also added an overview of the science of rhetoric from its inception until the era of Imam al-Kisa'i. Then, I appended a brief word about the life of Imam al-Kisa'i, his lineage, his birth, and his scientific status, in which I also talked about his teachers, and about the narrator (Rawi) who narrated from him, and a brief explanation of some sciences, such as the science of hadith and narration and others, which he learned other than the science of recitations. Then, I spoke about the rhetorical methods in Imam Al-Kisa'i's recitation proceeded by interpretation (tafsir) and mentioning the cause of revelation of the verses if need arises, then I ended it with the conclusion, and mentioned the sources and references.
Kisâî'nin kıraatının belağat açısından incelenmesi / Achieving the rhetorical method in the recitation of al-Kisai
Keywords: Din