Proje İmam Hatip Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Üniversite Yönelimleri: Elazığ İli Örneği - Karateke, Tuncay; Özdemir, Şuayip; Tarhan, Hümeyra (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı, Proje İmam Hatip Lisesi son sınıfta eğitim gören öğrencilerin üniversite yönelimlerini tespit etmektir. Çalışma nicel araştırma modelinden tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini 2024-2025 eğitim öğretim yılında Elâzığ ilinde bulunan üç Proje İmam Hatip Lisesinde öğrenim gören son sınıf öğrencilerinden gönüllü olarak katılan 182 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veriler anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 veri çözümleme paket programı kullanılarak, cevaplar frekans (f) ve yüzde (%) olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre araştırmaya katılan öğrencilerin %72,0’ının üniversiteye hazırlandığı, %25,3’ünün kısmen hazırlandığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %89,6’sının mezuniyetlerinden sonra ilk öncelik olarak üniversiteye devam etmeyi düşündüğü, %4,4’ünün İmam-Hatip veya Kur’an Kursu öğreticiliği yapmayı planladığı, %3,8’inin de farklı bir işte çalışmak istediği tespit edilmiştir. Katılımcıların %21,67’si Tıp, %18,33’ü Mühendislik ve %13,33’ü Hukuk fakültelerini üniversite tercihlerinde ilk sıraya yazacaklarını belirtirken, İlahiyat fakültesini ilk sıraya yazanların oranı yalnızca %4,44 olarak görülmüştür. Buna karşın, İlahiyat fakültesini ilk beş tercihinden birinde yer vermeyi düşünenlerin oranı %56,7 olarak kaydedilmiştir. Öğrencilerin %60,4’ü en çok tercih etmek istedikleri bölümler için yeterli puanı alabileceklerini ifade ederken, %23,6’sının ise bu puanı bir sonraki yıl alabilecekleri görülmüştür. Öğrencilerin %69,6sının istedikleri bölümü ilk yıl kazanamama durumunda bir sonraki yıl sınava hazırlanıp tekrar sınava girmeyi düşündüğü tespit edilmiştir. Katılımcılar, sınavdan aldıkları puanların, ilgi ve yetenekleri ile üniversite sonrası iş olanaklarının tercih edecekleri bölümü seçmelerine etki edeceğini düşünürken, proje imam hatip lisesi mezunu olmalarının tercihlerini etkilemediği görülmüştür. Öğrencilerin sınav sistemini, sınava yeterince hazırlanmamalarını, yeterince rehberlik hizmeti alamamaları ve imam hatip lisesindeki eğitimin yetersiz olmasını istedikleri bölüme girmelerinde engelleyici faktör olarak ön plana çıkarttıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin imam hatip lisesinde okumalarını istedikleri bölüme girmelerinde bir engel olarak görmedikleri anlaşılmıştır.
Keywords: Din Eğitimi; İmam Hatip Lisesi; Proje İmam Hatip Lisesi; Proje İmam Hatip Lisesi Öğrencisi; Üniversite Yönelimi