Malondialdehyde and total antioxidant levels and hematological parameters of ceef cattle with coccidiosis - Yılmaz, Seval; İssi, Mustafa; Kandemir, Fatih Mehmet; Gül, Yusuf (My University, 2014)
Bu çalışmada, koksidiyozisin oksidatif stres üzerine etkilerini araştırmak için serum lipidperoksidasyon ürünü olan malondialdehid (MDA) düzeyi ile total antioksidan kapasitesinindeğerlendirilmesi ve lipid peroksidasyonun hastalığın patojenezinde etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Klinik ve dışkı muayenesinde koksidiyozis teşhisi konan 10 hayvan (hasta grubu) ile birlikte aynı ahırda sağlıklı oldukları belirlenen benzer özellikteki 10 hayvandan (kontrol grubu)oluşan toplam 20 baş besi danası araştırma materyalini oluşturmuştur. Tüm hayvanların genel klinikmuayene bulguları (vücut sıcaklığı, kalp ve solunum frekansı ile rumen hareketleri) ve hematolojik parametreleri (total lökosit sayısı, eritrosit sayısı, hematokrit değer ve hemoglobin miktarı) ile serumMDA düzeyleri ve total antioksidan kapasiteleri belirlenmiştir. Hasta grubunda vücut sıcaklığı, kalp frekansı, solunum frekansı, total lökosit sayısı ve serum MDA düzeylerinin istatistiksel olarak önemliderecede arttığı, rumen hareketi, hematokrit ve hemoglobin değeri ile serum total antioksidan kapasitesinin düştüğü görülmüştür (P<0.05). Sonuç olarak, MDA düzeyinin artmasına bağlı olaraksavunma sisteminde bozulma olabileceğinden koksidiyozisli hayvanlarda profilaktik tedbirlerinalınmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır. Bu parametrelerin tedaviyi etkin hale getirmeninyanı sıra tanı koymak için diğer parametreler ile birlikte referans olarak alınabileceğini gösterebilir.
Keywords: Veterinerlik