YAPILARDA ISI YALITIMI YAPILMASININ ÇEVRE, ENERJİ, EKONOMİ VE YAPI GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMİ - SEFALI, EMRE (Fırat Üniveristesi, 2023)
İnsan nüfusu tüm dünyada çoğalmakta ve enerji tüketimi de buna bağlı olarak artmaktadır. Kullanılan enerjinin yaklaşık olarak %28'lik kısmı binalarda tüketilmektedir. Bundan dolayı özellikle binalar başta olmak üzere tüm yapılarda enerji tasarrufunun önemi zamanla artmaktadır. Ancak en verimli tasarrufu yapabilmek için doğru malzeme seçimi yapıp alanda doğru uygulama yapılmalıdır. Bu çalışmada ısı yalıtımının önemine değinerek mevcutta olan malzemelerin kimyasal yapıları ele alınmış olup ısıl iletkenlik katsayıları değerlendirilmiştir. Mevcut malzemeler arasında karşılaştırılmalar yapılmıştır. Yalıtım uygulaması aşamasında yapıya verilebilecek zararlar mühendislik açısından incelenmiş olup nihai sonuçlar elde edilmiştir. Kullanılan malzemeden tam verim elde edebilmek için doğru ısı yalıtım uygulaması detaylı olarak anlatılmıştır. Bu çalışma sonunda bir yapıda istenilen tasarrufu elde edebilmek için doğru malzeme seçimi ve doğru uygulamanın nasıl olacağı detaylı olarak belirtilmiştir.

The human population increases all over the world so energy consumption increases accordingly. Approximately 28% of the used energy is consumed in buildings. Therefore, the importance of energy saving in all structures, especially for buildings, increases over time. However, in order to make the most efficient savings, the suitable material selection and the proper application should be made in the field. In this study, by mentioning the importance of thermal insulation, the chemical structures of the existing materials were discussed and their thermal conductivity coefficients were evaluated. Comparisons were made between existing materials. The damages that can be given to the structure during the insulation application phase were examined in terms of engineering aspects and final results were obtained. In order to obtain full efficiency from the material used, the correct thermal insulation application was explained in detail. At the end of this study, in order to achieve the desired energy savings in a building, the correct material selection and the correct application were specified in detail.
Importance of thermal insulation in buildings in terms of environment, energy, economy and building safety
Keywords: Enerji