Pnömonili sığır, koyun ve keçilerin akciğerlerinden bakteri izolasyonları ve izole pastörella'ların polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile saptanması - Kılıç, Ayşe; Özbey, Gökben (My University, 2002)
Bu çalışmada Elazığ mezbahasında kesilen toplam 8222 sığır, 6678 koyun ve 3112 keçi akciğeri makroskopik olarak incelendi ve bu akciğerlerin sırası ile, 500 (%6.1), 350 (%5.2) ve 150 (%4.8)'sinde pnömoni saptandı. Bu akciğer örneklerinden kültür yöntemi ile bakteriyel etkenler izole ve identifiye edildi ve bu etkenlerin içerisinden Pasteurella'ların DNA'sı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile araştırıldı. Ayrıca şüpheli Pasteurella multocida suşlarına fare inokulasyon testi de yapıldı. Sonuç olarak bu çalışma, Pasteurella'ların bakteriyolojik yöntemler yanısıra PZR ile de identifiye edileceğini ortaya koymuştur.
01.03.2002
Keywords: Biyoloji; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Zooloji