Toprak kaynaklı ısı pompası destekli bir biyogaz sisteminin sera ısıtmasında kullanımının deneysel olarak incelenmesi - Akbulut, Abdullah; Kurtbaş, İrfan; Gülçimen, Fevzi (My University, 2006)
Önemli bir alternatif enerji kaynağı olan biyogaz, organik artıkların havasız şartlarda fermantasyonu sonucu oluşan bir gaz bileşenidir. Bu çalışmada iki adet 350 m2' lik sera için 280 m3 hacminde bir biyogaz reaktörü tasarlanmıştır. Reaktör, biyogaz üretimini sağlamak için toprak kaynaklı ısı pompası ile desteklenmiştir. Toprak kaynaklı ısı pompası sistemi; soğutucu akışkan çevrimi ve 100 m2 'lik toprak alanında 1,5 m derinliğe 140 m döşenen 3/4\" çapında toprak ısı değiştirgeci devresinden oluşmaktadır. Isı pompası sisteminin yoğuşturucusu 47 m uzunluğunda bakır serpantin boru şeklinde reaktörün 5x7 m ölçülerindeki yan yüzeyine döşenmiştir. Seralar panel radyatör ile döşenmiş ve biyogaz reaktöründen elde edilen metan gazı radyatörlerde dolaşan suyun ısıtılmasında kullanılmıştır. Sonuç olarak; biyogaz üretimini sağlamak için reaktörün ısı ihtiyacı, toprak kaynaklı ısı pompası sistemi ile sağlanmış ve günlük gaz üretimi belirlenmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Termodinamik; Enerji ve Yakıtlar