ZÂHIRETU'L-ILHÂD'I VE ESERUHU ALA'L-MUCTEMA' (EL-IRÂKU NEMÛZECEN) DIRÂSETUN TAHLÎLIYYETUN MEYDÂNIYYETUN - AMEEN, JAMEEL KHUDHUR AMEEN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışma; ilhâd, etkileri, Kur'an'daki anlamları, batıda ve doğuda yaygınlaşmasının sebeplerini konu almaktadır. Çözümleyici niteleme yöntemi takip edilmiştir. Doğuda ve batıda ilhâd gerçekliğini açıkladım ve doğuda ve batıda mülhid olarak nitelenen bazı alimlerin gerçekte mülhid olmadıklarını ifade ettim. Bununla birlikte bu ithamların siyasal otoriteler, mezhepler ve kiliseler tarafından yapıldığını vurguladım. Ortaya çıktığı kaynak olması ve doğu toplumlarının ondan etkilenmesi nedeniyle ilk olarak batıda ortaya çıkan ilhâd hareketlerine odaklaştım. Konuyla ilgili olarak bir anket çalışması yaptım ve bu ankette Irak toplumunda ilhâd tohumlarının ekildiğini ancak bu zaman kadar yeşermediği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Sözcükler: Kelam İlmi, Kur'ân, Hadisler, ilhâd, İslam Toplumu, Batı, Irak

This study tackles atheism and its impact and meaning in the Holy Qur'an, along with factors of its spread in the West and East. The study takes analytic-descriptive and field approach to displaythe reality of atheism in the East and West. The results of the study show that some of the scholars in the East and West who were accused ofatheism were not atheists, but rather an accusation by the authorities, sects or doctrines. It has focused on Western atheism as it was the first place in which atheistic sects emerged and then affected the Eastern societies. We administered a questionnaire in the Iraqi society and the results show that the seed of atheism was planted in Iraqi society, nevertheless it has not successful so far. Keywords:Theology, Atheism, Iraqi society, the West and East Societies
The phenomenon of atheism and its impact on society (Iraq as a model), an analytical field study (????? ??????? ????? ??? ???????(?????? ??????)????? ??????? ??????? ???? ??? ????)
Keywords: Din