SPOR BÖLÜMLERİNDEKİ, YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİNİN MARUZ KALDIKLARI DUYGUSAL TACİZLERİN İNCELENMESİ - Yıldırım, Eyyup; Kırtepe, Abdurrahman; Halısdemır, Nurhan; Altungül, Oğuzhan; Can, Nuran (My University, 2018)
Bu çalışma; üniversitelerin spor bölümlerinde lisansüstü eğitim görenöğrencilerin duygusal tacize (mobbing) ilişkin farkındalıklarının belirlenmesi amacıylayapılmıştır.Araştırmanın evrenini Fırat, İnönü, Kayseri, Gaziantep, Ağrı ve Sakaryaüniversitelerinde lisansüstü öğrenim gören toplam 18 kadın, 64 erkek toplam 82 öğrencioluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin mobbinge karşı farkındalıklarının belirlenmesiiçin Leymann’ın (1993) geliştirdiği Aktop (2006) tarafından uyarlanan “Duygusal TacizÖlçeği” uygulanmıştır. Çalışmanın anket formu, demografik özelliklerin belirlendiği ilkkısım ile kendi içerisinde altı alt boyutu olan 51 sorudan oluşan “Duygusal Taciz”ölçeğinden oluşmaktadır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra,araştırmanın amacına uygun olarak yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma vegruplar arası ilişkiyi belirlemek için anova testi uygulanarak veriler tablo halinegetirilmiştir.Sonuç olarak; Gaziantep üniversitesindeki lisansüstü öğrencilerin diğerüniversitelerdeki öğrencilere oranla daha fazla mobbinge maruz kaldıkları, boşanmışolanların bekarlara göre daha fazla mobbinge uğradıkları, rekreasyon bölümündelisansüstü eğitim görenlerin diğer bölümdekilere göre mobbinge daha fazla maruzkaldıkları ve yaşları 26-31 ve üstünde olanların yine daha fazla duygusal tacizeuğradıkları görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri