Hal de Edi p Adıvar’ın ‘yen Turan’ romanını yeni den Anlam(landırm)a - Şahin, Veysel (My University, 2013)
Halide Edip Adıvar, ‘Yeni Turan’ romanında Türk milletinin yeniden kurulus ve kurtulusu için çareler arar. Bu nedenle yazar, bireysel duygu ve fikirlerinin yanında memleketin sorunlarını da isler. Bu romanında, bireysellikten millî olana yönelen Adıvar, yabancılasma, yozlasma, egitim ve saglık problemlerinin yanında maksat askı, millî benlik, gibi izlekleri ele alarak ülkenin yeniden kurulus ve kurtulusu için yeni fikirler ortaya koyar. Böylece yazar, Türk milletinin varolus mücadelesini bütün yönleriyle metinlestirir. Anahtar Kelimler: Halide Edip, milli bilinç, kurulus ve kurtulus, yabancılasma, kadın, yozlasma, egitim, siyasî-sosyal çatısma.
Keywords: Tarih; Edebiyat