ÇOK KATLI YAPILARDA KİRİŞ-KOLON RİJİTLİK ORANININ YAPININ DEPREM DAVRANIŞINA ETKİSİ - ATİÇ, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi ÇOK KATLI YAPILARDA KİRİŞ-KOLON RİJİTLİK ORANININ YAPININ DEPREM DAVRANIŞINA ETKİSİ Deniz ATÎÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 112 Bu çalışmada, çok katlı yapılarda kiriş-kolon rijitlik oranının yapının deprem davranışına etkisi incelenmiştir. Çalışmada Stodola Vianello yöntemi kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözümde İDESTATİK bilgisayar programı kullamlmıştır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş, ikinci bölümde literatür araştırması, üçüncü bölümde yapıların yer hareketi etkisindeki titreşimi, dördüncü bölümde, deprem etkisindeki betonarme yapı elemanlarının davranışı hakkında bilgi verilmiş, beşinci bölümde, deprem etkisi altmda çözümleme yöntemleri sunulmuş, altıncı bölümde de sayısal uygulamalar İDESTATİK bilgisayar programında çözülerek sonuçlar verilmiştir. Yedinci bölümde sonuçlar yazılmıştır. Çalışmada öncelikle başlıca genel sonuçlara ulaşmak için belirgin kiriş-kolon rijitlik oranlan üzerinde çözümleme yapılmıştır. p=0, p=oo ve p=l/8 olacak şekilde üç farklı rijitlik oranına sahip sistem çözülmüş ve değerlendirilmiştir. Daha sonra çok katlım binaların orta katının kiriş ve kolon rij itlikleri dikkate alınarak hesaplanmasını öngören (Chopra-1995) kabulün geçerliliğini araştırmak için orta kat rijitlikleri aynı olan, diğer kat rijitlikleri sabit ve birbirinden farklı üç ayrı sistem çözümü yapılmıştır. Bunun yanında yine orta kat rijitlikleri aynı olan, diğer kat rijitlik oranları değişken ve birbirinden farklı üç ayrı sistem çözümü yapılmış ve bu farklılıkların etkisi incelenmiştir. Bu analizler sonucunda her sistem için kat kesme kuvvetleri, kat kesme kuvvetinin taban kesme kuvvetine oranı, yapı serbest titreşim modları değerleri elde edilmiş ve grafik olarak çizilip kıyaslama yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kiriş- Kolon rijitlik oram, Deprem davranışı, Çok katlı yapılar.
Beam-column stifness ratio affection of behavior of earthquake of construction on multistorey construction
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering