ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMLERİNE İLİŞKİN KULLANICI GÖRÜŞLERİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - İncir, Celal; Tasar, İzzet (My University, 2022)
Gelişen teknoloji ile birlikte Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (EBYS) kurumların bilgi ve belge yönetimlerinde önemli bir yere sahip olmuştur. Günümüzde, kurumların teknolojinin kendilerine yarar sağlayacak her türlü imkânından faydalanması,bilgi ve belge yönetimi koşullarına ayak uydurabilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada, Fırat Üniversitesinde EBYS’nin kullanımı, kullanım açısından elverişliliği, kurum çalışanları tarafından ne kadar benimsendiği, varsa eksiklikleri ve kuruma ne gibi faydalar sağladığı araştırılmıştır. Fırat Üniversitesinde akademik, idari ve yönetici olarak çalışan 348 personelin EBYS’ye ilişkin tutumlarını açıklamaya ve EBYS sistemini kullananların demografik özelliklerine göre etkilerini belirlemeye yönelik nicel araştırma yaklaşımı ile veriler yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, demografik değişkenler incelendiğinde Eğitim Durumu, Günlük İnternet Kullanımı, Sosyal Medya Kullanımı, Hizmet İçi Eğitim Alma değişkenlerinde farklı gruplar arasında anlamlı istatistiksel farklılıklar görülmüştür. Hizmet içi eğitim alanların almayanlara göre EBYS’nin otomasyon ve yönetim işlevleri anlamında istatiksel olarak daha yüksek memnuniyet düzeyinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Fırat Üniversite’nde EBYS adaptasyonunun yüksek olduğu, teknoloji okuryazarlığı yüksek ve hizmet içi eğitim almış personelin bu bağlamda pozitif ayrıştığı görülmektedir.
Keywords: Belge; Elektronik İmza (E-İmza); Akıllı Sistemler; Elektronik Belge Yönetim Sistemi; Otomasyon