İKİ BOYUTLU MİKROSTRİP HATLARIN ZAMAN DOMENİNDE SONLU FARKLAR (FDTD) METODU İLE ANALİZİ - EROL, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ İKİ BOYUTLU MİKROSTRİP HATLARIN ZAMAN DOMENİNDE SONLU FARKLAR (FDTD) METODU İLE ANALİZİ Yavuz EROL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 67 Bu tezde elektromanyetik problemlerin çözümünde kullanılan sayısal yöntemlerden biri olan Zaman Domeninde Sonlu Farklar (FDTD) metodu ile iki boyutlu mikrostrip hatların analizi için gerekli ön bilgiler verilerek iki boyutta elektromanyetik dalga yayılımının zamana bağlı değişimi incelenmiştir. FDTD metodu ile elektromanyetik problemlerin çözümü yapılırken önce Maxwell denklemlerine ait rotasyonel bağıntıları Taylor serisinden faydalanılarak merkezi sonlu farklar açılımı ile ayrıklaştırılmıştır. E veH alanlarına ait denklemler uygun parametreler kullanılarak bilgisayarda iteratif olarak çözdürülmüş ve Yee hücresindeki her bir alan bileşenin zamana ve konuma göre değişimleri tek ve iki boyutlu yapılarda incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yee Hücresi, FDTD, Mikrostrip Hat, Gauss Darbesi.
The Analysis of two dimensional microstrip line with finite difference time domain (FDTD) method
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering