TEK FAZLI ASENKRON MOTORLARIN VEKTÖR DENETİMİ - TUNCER, SELMA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Tek-fazlı asenkron motorlar; ucuz ve basit yapılı olmaları sebebi ile gerek endüstriyel sahada gerekse evlerimizde birçok sistem ve düzenek içerisinde yoğun olarak kullanılmaktadırlar. Tek-fazlı asenkron motorların yapısı gereğince, yol alma esnasında ana sargıya ilave olarak yardımcı sargı ve/veya kondansatörler kullanılmaktadır. Motor nominal hızına eriştikten sonra seri bağlı bir anahtar yardımıyla bu sargı devreden çıkartılmaktadır. Motorun verimini düşürmeden yol verme momentini artıracak sürücü yaklaşımının getirilmesi, matematiksel modelinin oluşturulması ve hız denetiminin gerçekleştirilmesi bu tezin konusu olmuştur. Bunun için tek-fazlı asenkron motorun matematiksel modeli oluşturularak, dolaylı rotor akı yönlendirme metoduna göre motorun hız denetimi gerçekleştirilmiştir. Benzetim çalışmaları MATLAB/Simulink ortamında gerçekleştirilmiştir. Farklı referans hız değerleri ve yük momenti değişimlerine göre motorun referans hız değerini takip etme başarımı incelenmiştir. Anahtar kelimeler: Tek fazlı asenkron motor, vektör denetimi, dolaylı rotor alan yönlendirmeli denetim, DGM evirici, SDGM.

Because of cheap and simple design, single-phase induction motors are extensively used both industrial and domestic applications in several electro-mechanical systems. The single-phase induction motor is used with an auxiliary winding and/or a series connected capacitors. After reaching the nominal speed, the auxiliary winding is deactivated via a switch in series with this auxiliary winding. The subject of this thesis is introduction of a single-phase induction motor drive that is increased the starting torque without reducing the efficiency of the motor. In thesis, mathematical model of the motor is obtained and its speed control is realized. Indirect rotor field oriented method is used to control of the speed of the motor. Simulation studies are realized in MATLAB/Simulink environment. The speed tracking performance of the motor is investigated according to the different speed reference values and load disturbances. Keywords: Single-phase induction motor, vector control, indirect rotor field oriented control, PWM inverter, SPWM.
Vector control of single-phase induction motors
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği