PREEKLAMPSİ OLGULARINDA PROHİBİTİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KESER, HASAN BURAK (Fırat Üniveristesi, 2020)
Preeklampsi obstetrideki en önemli komplikasyonlardan biridir. Gebeliklerin %2-7'sini etkilemektedir. Gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan hipertansiyon ve proteinüri olarak tanımlanır ancak mevcut durum hipertansiyon ve proteinüriden daha öte, tüm vücudu ilgilendiren multisistemik sistemik ve kompleks bir sendromdur. Preeklampsi ve komplikasyonlarına bağlı her yıl dünyada yaklaşık 50. 000 anne ve 900. 000 bebek ölümü meydana gelmektedir, bu da tüm maternal ölümlerin yaklaşık % 12'si demektir. Hastalığın başlangıcı ve klinik seyri tahmin edilemez. Bu nedenle hastalığın tanı ve tedavisinde güçlü araçlara ihtiyaç vardır. Prohibitinlerin (PHB), hücresel lokalizasyonları ve hücre tipleriyle tanımlanabilecek birçok fonksiyonu olduğu bildirilmiştir. Prohibitinlere atfedilen fonksiyonlar arasında nükleer transkripsiyon, plazma zarı lipid iskelet proteini ve mitokondri içinde bir mitokondriyal morfojenez ve apoptoz düzenleyici olarak bulunur. Ayrıca, indüklenmiş oksidatif stres PHB ifadesiyle ilişkilendirilmiştir. Endotel hücrelerinde, PHB'nin down-regülasyonu, mitokondriyal reaktif oksijen türlerinin (ROS) üretiminin artması ve hücresel yaşlanma ile sonuçlanmıştır. Prohibitin aktivite dizisi, bu proteinlerin, iltihaplanma, obezite ve kanser dâhil olmak üzere çeşitli hastalık durumları için çekici terapötik hedefler olabileceğini düşündürmektedir, ancak hücreye bağlı fonksiyonlarının daha iyi anlaşılması zorunlu görünmektedir. Preeklampsinin patofizyolojisi ve prohibitinin hücresel düzeydeki etkileri göz önüne alındığında prohibitini preeklampsinin patofizyolojisini aydınlatmada dikkate değer bulduk. Çalışmamızda olarak prohibitin düzeylerinin ağır preeklampsi ve preeklamsi ile komplike gebelerde sağlıklı gebelere kıyasla anlamlı olarak arttığını gördük (p<0. 001). Bu çalışma prohibitinin preeklampsinin fizyopatolojisinde roller oynadığını göstermektedir. Bu veriler ışığında prohibitinin preeklamsinin tanı ve tedavisinde kullanımı düşünülebilir. Anahtar kelimeler: prohibitin, preeklampsi, gebe, oksidatif stres, apotozis.

Preeclampsia is one of the most important complications in obstetrics. It affects 2-7% of pregnancies. It is defined as hypertension and proteinuria that occur after the 20th week of pregnancy, but the current situation is more than hypertension and proteinuria, it is a multisystemic and complex syndrome that concerns the whole body. Every year, approximately 50, 000 mothers and900, 000 babies die due to preeclampsia and its complications, which means approximately 12% of all maternal deaths. The onset and clinical course of the disease is unpredictable. Therefore, powerful tools are needed in the diagnosis and treatment of the disease. Prohibitins (PHB) have been reported to have many functions that can be identified by their cellular localization and cell types. Functions attributed to prohibitins include their involvement in nuclear transcription, the formation of a plasma membrane lipid skeleton protein, a mitochondrial morphogenesis protein within the mitochondria, and its apoptosis regulator. In addition, induced oxidative stress has been associated with PHB expression. Down-regulation of PHB in endothelial cells resulted in increased production of mitochondrial reactive oxygen species (ROS) and cellular aging. The sequence of activity of the prohibit suggests that these proteins may be attractive therapeutic targets for various disease states, including inflammation, obesity and cancer, but a better understanding of their cell-related functions seems mandatory. Considering the pathophysiology of preeclampsia and the effects of prohibitin at the cellular level, it has been found remarkable in clarifying the pathophysiology of pre-eclampsia. In our study, it was found that prohibitin levels significantly increased in pregnant women complicated with severe preeclampsia and preeclampsia compared to healthy pregnant women (p<0, 001). This study demonstrates that the prohibit may play a role in the physiopathology of preeclampsia. In the light of these data, the use of prohibitin in the diagnosis and treatment of preeclampsia can be considered. Keywords: prohibitin, preeclampsia, pregnant, oxidative stress, apotosis.
Investigation of the levels of prohibitin in preeklampsi cases
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum