Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları - Açık, Yasemin; Çelik, Gülen; Ozan, A. Tevfik; Oğuzöncül, A. Ferdane; Deveci, S. Erhan; Gülbayrak, Canan (My University, 2003)
Bu çalışma Fırat Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını ve bunu etkileyen faktörleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Öğrencilere literatür kaynaklı olarak hazırlanmış ve bu konuda geliştirilmiş puanlama sistemini içeren sorulardan oluşan anket formu, üniversite merkez kampüste eğitim gören 13 833 öğrencinin 964'üne kantinlerinde direkt gözlem altında uygulanmıştır. Araştırma kap-samına alınan öğrencilerin %31.3'ü kız, %68.7'si erkek öğrencidir. Ortalama (± SD) yaşları 22. l±2.3 yıl, aylık harçlık miktarları 141.5±125.5 milyon TL, ortalama vücut kitle indeksleri (VKl) 21.7±2.6 kg/m2'dir. Öğrencilerin % 51.7'sı kötü, % 39.4'ü orta, %8.9'u ise iyi derece de beslen-mektedir. İyi beslenen öğrencilerin'%86.0'ı erkek, % 14.0'ı kız öğrencidir ( p=0.0001). Öğrencilerin % 24.7'sinin VKİ'i 20'nin altında olup bunların da % 58.0'ı kötü beslen-mektedir (p=0.011). Öğrencilerin en fazla dengesiz beslendikleri öğün öğlen (%65.4) olup, %28.5'i öğle yemeğini büfe ya da kantinlerden satın aldığı besinlerden yemektedir. Anne ve baba meslek ve eğitim düzeyleri ile öğrencilerin beslenme şekilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). En fazla atlanılan öğün sabah kahvaltısıdır (%38.9). Yüzde 40.7'si üzüntülü oldukları durumlarda her zamankinden daha az yediğini ifade etmiştir. Üniversite öğrencilerinin büyük bölümünün kötü beslendiği tespit edilmiştir.
Keywords: Öğrenciler; Beslenme; Anketler; Beslenme durumu