RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLERİN SAYISAL OLARAK ARŞİVLENMESİ VE AĞ ÜZERİNDEN PAYLAŞTIRILMASI - ULAŞ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Hasta Bilgi Otomasyonlarının, daha verimli bir Sayısal Arşivleme sunabilmeleri içinMedikal Görüntülerin de sayısal ortama aktarılması gerekmektedir. Bu konuda daha önce çalışmayapılmış ve standart bir yapı ortaya konulmuştur. Bu yapı PACS (Picture Archiving andCommunication System-Resim Arşivleme ve letişim Sistemi) sistemidir. Bu sistem medikalgörüntülerin sayısal arşivleme yöntemleri ile pratik bir yapıda saklanması ve yönetilmesini sağlar.Bu sistemler içerisinde standart bir Medikal Görüntü formatı da kullanılır, buna DICOM (DigitalImage Communication in Medicine-Tıpta Sayısal Resim letişimi) standardı denir.DICOM standardı ile hasta hakkında sadece medikal görüntü değil, beraberinde ek bilgilerde saklanabilir. Bu yapısı ile küçük bir veritabanı prototipine benzemektedir. DICOM dosyasıiçerisinde var olan etiketler ile hasta ile ilişkili tüm bilgiler saklanabilmektedir. Bu yolla veribütünlüğü sağlanmış olur. Bu kazanım ile etik çerçevede bilgi paylaşımı kolaylaşmıştır vedeneyimlerin aktarılıp artırılmasına yardımcı olunmuştur.Bu tez çalışması içerisinde mevcut sistemlere alternatif olabilecek bir çalışma da önesürülmektedir. Bu önerilen sistem, medikal görüntülerin sayısal arşivlenmesi ile birlikte, uzaktanyönetilebilir ve kullanılabilir olmasını da sağlayacaktır. Ayrıca sistem, internet ortamında kalifiyeistemcilerden bağımsız bir şekilde DICOM arşivinin kullanıcıların hizmetine sunulmasınısağlayacaktır. Bu bağlamda sayısal arşiv sistemi ile birlikte DICOM formatlı dosyaların okunmasıiçin, DICOM Görüntüleyici ve Metinsel veri okuyucu tasarlanmıştır. Bunun için DICOM standartformat yapısının geniş bir şekilde incelenmesi de yapılarak, bundan sonraki çalışmalar için önemlibir altyapı bilgisi oluşturulmuştur.Anahtar Kelimeler: PACS, DICOM, Sayısal Arşivleme, Web Tabanlı Yönetim, DICOMGörüntüleyici.V
Digital archiving radiological images and share at network
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Bilgi ve Belge Yönetimi