Aile Eğitiminde Etik Okuryazarlık - Sen, Burcu Gezer; Sevim, Yelda (My University, 2021)
Toplumsal hayatta yaşanan çok boyutlu değişimler olay ve durumlarıanlamlandırmaya yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır.Bu noktada etik yaklaşımlara olan ihtiyaç belirginleşmektedir.Etik, olay ve durumların doğruluğunu veya yanlışlığını ayırt etmeyi sağlayansistematik bir yaklaşımdır. Etik, toplumun ve onun önemli bir bileşeni olanailenin karşı karşıya olduğu ve bireylerin günlük yaşamında anlamlandırmasıgereken birçok konuya ışık tutar. Etik, bireylerin uygun eylemler sergilemesinisağlayan bir rehber niteliğindedir. Etik okuryazarlık, etik bakış açılarınınbelirlenmesi ve durumsal deneyimlerin etik yönelimlerinin anlaşılmasıolarak tanımlanır. Etik okuryazarlığı bireylerin karar verme kapasitesiningeliştirilmesi için ilkeleri eleştirel bir şekilde analiz etmesine, uygulamasınave değerlendirmesine izin verir. Bireylerin etik gelişimi, yaşamlarını zenginleştirmekiçin gerekli olan temel yetenek ve nitelikleri edinmelerine katkıdabulunur. Etik gelişim, normları, değerleri ve ilkeleri anlama ve uygulamasürecini içerir. Bireyler gelişimlerine öncülük etmek için etik uygulamalarıyalnızca evde değil, aynı zamanda eğitim kurumlarında, çalışma ortamlarındave toplum genelinde uygulamalıdır. Bu çalışmada etik kavramının toplumsalhayattaki rolü, etik okuryazarlık kavramının kapsamı, ailede verilenetik okuryazarlık eğitimi ve aile eğitimcileri tarafından ailelere verilen etikeğitiminin çok yönlü olarak incelenmesi amaçlanmıştır.
Keywords: Etik; Eğitim; Eğitim Araştırmaları