ÇOK İSTASYONLU OTOMATİK METALOGRAFİK NUMUNE ZIMPARALAMA VE PARLATMA MAKİNESİ TASARIMI, İMALATI VE OTOMASYONU - MAHMAT, AYBARS (Fırat Üniveristesi, 2015)
Teknolojinin sürekli değişip gelişmesiyle birlikte, bir çok alanda yeni ve kullanım alanı bir hayli geniş olan makina ve cihazlar insanlığın kullanımına sunulmuştur. Makina teknolojisindeki hedef, ilk zamanlarda insan ihtiyaçlarını giderme ve yaşamı kolaylaştırma olmuştur, günümüzde ise makina teknolojisindeki gelişmeler yaşamın temel ihtiyacı haline gelmiştir. Bu çalışmada, dünya ve ülkemiz sanayisinin taleplerine uygun olarak tam otomatik olarak çalışacak, metalografik incelemeler için bir numune zımparalama ve parlatma makinesinin tasarımı yapılmıştır. Bu amaçla, daha önceden imal edilmiş numune zımparalama ve parlatma makinaları baz alınarak bir takım hesaplamalar yapılmıştır.

As the technology constantly changes, a wide range of machinery and equipment with new and wide fields of utility have been available for usage for humanity. Initially, the aim of technological development in machinery was to meet the needs of humanity and to make the life easier for mankind. Later, these development have became the basic need of life. In this study, a design of a fully automated sample sanding and polishing machine was presented. This machine is for metallographic analyses of the samples and geared for the industrial markets of the country and of the world. For this purpose, previously produced sample sanding and polishing machines were used as basic for the calculations. The results were presented.
Multi-station automatic metallographic sample grinding and polishing machine design, manufacture and automation
Keywords: Makine Mühendisliği; Metalurji Mühendisliği; Mekatronik Mühendisliği