YENİ TANI ALAN MİDE CA HASTALARINDA TRİMETİLAMİN N-OKSİT (TMAO) DÜZEYLERİNİN TANIDAKİ YERİ VE KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2022)
Dünyada görülen beşinci en sık kanser mide kanseri olup, kansere bağlı ölümler sıralandığında üçüncü sırada yer almaktadır. Genellikle geç belirti gösterir ve spesifik semptomları yoktur. Erken evrede yakalandığında sağkalım oranları ciddi oranda artmakta olup, tanı koymada kullanılan tarama programları ve biyokimyasal tetkikler hastalığın sürveyansı için oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, mide kanserinin tanısını hızlandırmaya katkı sağlamak için serum TMAO düzeyini belirlemektir. Çalışmaya 60 mide kanseri tanılı hasta ile 30 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hasta grubundaki kişilerin hepsi yeni tanı almıştı, hastalara kemoterapi verilmemişti ve mide kanseri nedeniyle opere edilmemişti. Ayrıca TMAO düzeyini yükselttiği bilinen iskemik kalp hastalığı veya kronik böbrek yetmezliği olan kişiler çalışmaya dahil edilmedi. Alınan kan örneklerinin serum kısmı ayrılarak serum örneklerinde TMAO düzeyi değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS Statistics Versiyon 20.0 paket programı kullanıldı. Gruplar arasında H-LPS (p=0,834), IL-1? (p=0,268), TNF-? (p=0,143) ve TMAO (p=0,331) düzeylerinde istatiksel açısından anlamlı farklılık tespit edilmedi. Ancak hasta grupta IL-6 düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı.(p<0,001). Yapılan birçok çalışmada akciğer, prostat ve kolon kanserleri gibi birçok kanserde hastalarda TMAO seviyesinin yüksek düzeyde olduğu gösterilmiştir. Ancak bizim yaptığımız çalışmada mide kanseri hastalarında kontrol grubuna göre TMAO düzeyinde istatiksel açıdan anlamlı farklılık görülmedi. TMAO molekülünün kanser taramalarında biyobelirteç olarak kullanılması için yeni özelliklerinin araştırılması ve daha fazla sayıda hastanın dahil edildiği geniş çalışmalar yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: IL-1 ?, IL-6, Mide kanseri, TMAO, TNF-?

Gastric cancer is the fifth most common cancer in the world, and it ranks third in cancer-related deaths. It usually shows late symptoms and has no specific symptoms. Survival rates increase significantly when caught at an early stage, and screening programs and biochemical tests used in diagnosis are very important for the surveillance of the disease. The aim of this study is to determine the serum TMAO level to contribute to accelerate the diagnosis of gastric cancer. Sixty gastric cancer patients and 30 healthy control groups were included in the study. All of the patients in the patient group included in the study were newly diagnosed, the patients were not given chemotherapy and had not been operated for gastric cancer. In addition, people with ischemic heart disease or chronic renal failure known to increase TMAO levels were not included in the study.The serum part of the blood samples taken was separated and the TMAO level was evaluated in the serum samples. IBM SPSS Statistics Version 20.0 package program was used for statistical analysis of the data. There was no statistically significant difference between the groups in the levels of H-LPS (p=0.834), IL-1? (p=0.268), TNF-? (p=0.143) and TMAO (p=0.331). However, IL-6 level was found to be significantly higher in the patient group compared to the control group (p<0.001). In many studies, it has been shown that TMAO level is high in patients with many cancers such as lung, prostate and colon cancers. However, in our study, there was no statistically significant difference in TMAO level in gastric cancer patients compared to the control group. In order to use the TMAO molecule as a biomarker in cancer screening, it is necessary to investigate its new properties and to carry out larger studies involving more patients. Keywords: IL-1 ?, IL-6, Gastric cancer, TMAO, TNF-?
Investigation of the relationship between trimethylamine N-oxide (TMAO) levels in diagnosis and clinicopathological features in newly diagnosed gastric cancer patients
Keywords: İç Hastalıkları