OVULASYON İNDÜKSİYON AJANLARININ OVER YÜZEY EPİTELİ ÜZERİNE ETKİLERİ - ÖZCAN, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2005)
AMAÇ: Bu çalışmada ovulasyon indüksiyon ajanlarının over yüzeyepiteli üzerine olan etkilerinin ratlarda deneysel olarak incelenmesiamaçlanmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM: Yetmiş adet düzenli siklusa sahip, 90günlük, erişkin, dişi Wistar Albino cinsi rat rastgele, yedi gruba ayrıldı ve hergrup on rattan oluşturuldu. Bu gruplardan beşine klomifen sitrat, HMG, rFSH,letrazol ve hCG ile toplam oniki siklus ovulasyon indüksiyonu yapıldı. Diğeriki grup ise kontrol grubu olarak alındı. Kontrol grubundaki ratlara iseherhangi bir ajan verilmedi. Altı siklus sonrası sağ ooferektomi, oniki siklussonrası sol ooferektomi yapıldı. Işık mikroskopisi altında over yüzey epitellerideğerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde gruplar arası karşılaştırmadaOne Way Anova testi kullanıldı. Post Hoc test olarak Tukey HSD testikullanıldı.BULGULAR: Çalışmamımızın sonunda ovulasyon indüksiyonajanlarından klomifen sitrat, FSH, HMG ve letrazol uygulanan ratların overyüzey epitellerinin hiç birinde maligniteye rastlanmazken epitelyal displaziskorları kontrol gruplarına göre anlamlı olarak artmış bulundu (p<0.05).Sadece hCG'nin uygulandığı grupta ise kontrol gruplarına göre over yüzeyepitellerinde anlamlı displazik değişikliklere rastlanmadı.SONUÇ: Elde ettiğimiz bulgulara göre ovulasyon indüksiyon ajanları(hCG hariç) over yüzey epitelinde displazik değişikliklere neden olmaktadır.Bu displazik değişiklikler ovaryan malignensilerin öncül lezyonu olarakgörülmektedir. Bu sonuçlar ovulasyon indüksiyonun bu konuda deneyimli1uzmanlar tarafından yapılması ve bu olguların dikkatli takip edilmesi gereğinigöstermektedir.ANAHTAR KELİMELER: İnfertilite, ovulasyon indüksiyonu, overyüzey epiteli, ovaryan epitelyal displazi, ovaryan epitelyal karsinoma.2

THE EFFECTS OF OVULATION INDUCTION AGENTS ON RATOVARIAN SURFACE EPITHELIUMOBJECTIVE: The study is performed to investigate the effects ofovulation induction agents experimentaly on ovarian surface epithelium in ratsMATERIAL AND METHODS: Seventy female, 90-days-old ratswere enrolled for this trial. They were randomly divided into seven groups.Five groups of rats received clomiphene citrate, HMG, rFSH, letrazole andhCG respectively twelve cycles for ovulation induction. Remaining twogroups accepted as control groups without ovulation induction. After sixcycles of ovulation induction administration right ovaries of rats wereexcluded for histopathological examination and then the remaining ovariesexcluded for histopathological examination after twelve cycles of ovulationinduction. Ovarian surface epithelium examined under light microscopy. OneWay Anova test and Tukey HSD test performed for comparisons of all groups.RESULTS: No malignant pathology determined in all groups byhistopathologic examination however, epithelial dysplasia scores weresignificantly increased in the groups inducted with clomiphen citrate, rFSH,HMG and letrazole when compared with control groups (p<0.05). In thegroup received only hCG no significantly epithelial dysplastic changesdetermined.CONCLUSION: According our findings, ovulation induction agents(except hCG) make dysplasic changes on ovary surface epithelium. Thesedysplasic changes are accepted as premalignant lesion. Finally ovulationinduction must be performed by specialists about ovulation induction and,3
The effects of ovulation induction agents on rat ovarion surface epithelium
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum