SİMBAT MAKSUTOVA'NIN "ASAR" ADLI ESERİNDEKİ SIFAT-FİİLLER VE İŞLEVLERİ - ASLAN, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, fiilimsilerin bir alt unsuru olan sıfat-fiiller incelenmiş ve bu dil bilgisel yapıların işlevsel yönleri üzerinde durulmuştur. Sıfat-fiiller, fiillere getirilen özel eklerle türetilerek geçmiş, gelecek veya şimdiki zamana ilişkin anlamları isimler üzerinden ifade edebilen yapılardır. Aynı zamanda bu unsurlar; süreklilik, zaman, tahmin, sınırlama ve sebep bildirme vb. çeşitli anlam katmanlarıyla dilin anlatım gücünü artırmaktadır. Bu yönleriyle sıfat-fiiller, son yıllarda dil araştırmalarının önemli inceleme konuları arasında yer almaktadır. Çalışmanın temel amacı, çağdaş Kırgız edebiyatı örneklerinden biri olan Simbat Maksutova'nın eserlerinde sıfat-fiil kullanımını tespit etmek ve bu yapıların işlevsel zenginliğini ortaya koymaktır. Maksutova'nın edebî dili, Kırgız Türkçesinin özelliklerini yansıttığı gibi, halkın sosyal yaşamına dair güçlü betimlemeler de içermektedir. Bu bağlamda araştırma, yazarın dil kullanımındaki çeşitliliği ve anlatım gücünü sıfat-fiiller aracılığıyla nasıl kurduğunu ortaya koymayı hedeflemektedir.

This study, participles—subcategories of verbals—have been examined, with a focus on the functional aspects of these grammatical structures. Participles are derived by adding specific suffixes to verbs and are capable of expressing meanings related to the past, future, or present through nouns. Additionally, these elements enhance the expressive power of language by conveying various semantic layers such as continuity, time, assumption, limitation, and causality. With these characteristics, participles have become a significant subject of linguistic research in recent years. The main objective of this study is to identify the use of participles in the works of Simbat Maksutova, a representative figure of contemporary Kyrgyz literature, and to reveal the functional richness of these structures. Maksutova's literary language not only reflects the features of Kyrgyz Turkish but also includes vivid depictions of the social life of the people. In this context, the research aims to demonstrate how the author constructs diversity and expressive strength in her language through the use of participles.
Adjective-verbs and their functions in Simbat Maksutova's work named "Asar"
Keywords: Dilbilim