SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ AVRUPA BİRLİĞİ VATANDAŞLIĞINA BAKIŞLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Durmuş, Esen; Baş, Kenan (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının “Avrupa Birliği Vatandaşlığına” ilişkin bakışaçılarını tespit etmektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini FıratÜniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi, sosyalbilgiler öğretmenliği bölümü 1,2,3 ve 4. Sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 710 öğretmen adayıoluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Üner (2014) tarafından geliştirilen 37 maddelik 6’lılikert tipi “Avrupa Birliği Vatandaşlığına Bakış Anketi (ABVBA)” kullanılmıştır. Analizler SPSS 17.00programıyla yapılmıştır. Verilerin karşılaştırılmasında anlamlılık düzeyi ,050 olarak kabul edilmiştir. Verilerinanalizinde varyansların normal dağılım gösterdiği durumlarda T-testi ile tek yönlü varyans analizi (Anova),varyansların normal dağılım göstermediği durumlarda ise Mann-Whitney U testi ile Kruskal-Wallis Hkullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre cinsiyet, haber edinme yolu, en çok takip edilen haber konusu ve ABhakkında sahip olunan bilgi düzeyi değişkenlerine göre araştırmanın hiçbir alt boyutunda anlamlı bir fark eldeedilememiştir. Bununla birlikte sınıf değişkeninin, sosyokültürel olumsuzluk ve aktif vatandaşlık altboyutlarında; Avrupa ülkesinde bulunup/bulunmama değişkeninin, aktif vatandaşlık ve bireyselgelişmişlik/farkındalık alt boyutlarında; Avrupa’da yaşayan bir yakına sahip olup/olmama değişkeninin,sosyokültürel olumsuzluk alt boyutunda; Avrupa Birliği hakkında sahip olunan fikir değişkeninin, sosyokültürelolumsuzluk alt boyutunda anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Uluslararası İlişkiler