SENARYO TABANLI ÖĞRENME TEKNİĞİNİN DİL BİLGİSİ KONULARININ (KELİME BİLGİSİ) ÖĞRETİMİNE KATKISI - Çetınkaya, Süleyman; Demirel, Şener (My University, 2016)
Son yıllarda öğrenme ve öğretme teknikleri üzerinde yapılan çalışmaların ivme kazanmasıyla birlikte yeni yeni öğretme-öğrenme teknikleri ortaya çıkmaktadır. Temel amaç öğrenme ve öğretmeyi en üst noktada gerçekleştirmek olan bu tekniklerden biri de Senaryo Tabanlı Öğrenme Yöntemi (STÖY)'dir. Öğrenci merkezli bu yöntemde amaç bilginin yaparak-yaşayarak öğrenilmesi ve daha uzun süre kalıcı olmasıdır. Bu çalışmanın amacı cümle ve kelime bilgisi gibi dil bilgisi konularının STÖY ile öğretilmesidir. Çalışma, İstanbul/Kâğıthane Şehit Adem Yavuz Ortaokulu'ndaki iki 6.sınıf şubesinde uygulanmıştır. Bu çerçevede öncelikle biri kontrol grubu (35 öğrenci) diğeri de deney grubu (35 öğrenci) olmak üzere iki 6. sınıf şubesinde okuyan öğrenci grubu belirlenmiştir. Sürecin başında her iki şubede okuyan öğrencilerin hazır bulunuşluklarını ölçmek amacıyla kelime bilgisi konusunda hazırlanmış bir ön test ile başarı düzeyleri tespit edilmiştir. Daha sonra beş hafta sürecek olan çalışmada kelime bilgisi konusu deney grubundaki öğrencilere STÖY ile kontrol grubundaki öğrencilere ise geleneksel/düz anlatım yöntemi ile anlatılmıştır. Süreç sonunda gerçekleştirilen son test ile de öğrencilerin başarı düzeyleri belirlenmiş ve söz konusu son test ile ön testin karşılaştırılması yapılarak STÖY'ün uygulandığı deney grubunun kontrol gurubuna oranla daha yüksek bir başarı sağladığı görülmüştür
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim