MÜSLÜMAN KELAMINDA KIYÂMET ALÂMETLERİ - ÖZKAN, SÜMEYRA (Fırat Üniveristesi, 2010)
İnsanın, evrenin başlangıçtaki var oluşunun mahiyetini açıklamak için çaba sarf ettiği gibi, evrenin sonu hakkında ikna edici bilgi üretmek için de çaba harcamıştır. Kelam ilmi açısından evrendeki kurulu düzenin bozulmasına ilişkin görüşler, ahirette diriliş öğretilerinin açıklanması bağlamında yer almaktadır. Geleneksel kelam ilminin amacı dinsel inançların akli ve nakli delillerini ortaya koymak olmakla birlikte, kıyâmet alâmetlerine dair geliştirilen öğretilerin delilleri çoğunlukla nakle dayanmaktadır. Bununla birlikte Kur'ân'da kıyâmet alâmetleri hakkında belirleyici ve açıklayıcı bilgiler mevcut değildir. Bu deliller çoğunlukla hadislere dayanmaktadır. Bu nakli delillerin kaynak yönünden doğruluğunun ve anlam yönünden tutarlılığının belirlenmesi, çalışmamızın odak noktasını oluşturacaktır. Buna ilave olarak bu hadisleri ortaya çıkaran psiko-sosyal yapıya işaret edilecek ve bu inançların sosyal temelleri belirlenmeye çalışılacaktır. Gelenek hakkındaki bu incelemeden sonra, Kur'ân'ın evrendeki kurulu düzenin bozulmasına ilişkin anlatımlar incelenecek ve Kur'ân'ın bu konudaki öğretisi açıklanacaktır.Anahtar Kelimeler: Kıyâmet, Alâmet, Kur'ân, Kelam

Produced the most important areas of human knowledge, at the start of the universe to explain the nature of existence as well as about the end of the universe to produce convincing information comes from. Theology in the universe in terms of scientific views on the corruption of the established order, in the context of disclosure of the teachings of resurrection in the Hereafter are located. The purpose of scientific kelam traditional religious beliefs to their mental and transporting the evidence put forth, although signs of apocalyptic teachings about the development of the evidence is mostly based on transport. However apocalyptic signs in the Qur'an about the distinctive and descriptive information is not available. This evidence is mostly based on the hadith. This source of evidence in terms of transportation means in terms of accuracy and consistency of the determination, will be the focal point of our work. In addition, this hadith brings out the psycho-social structure, and this will be pointed to the social foundations of faith are trying to determine. After this review on tradition, established order in the universe of the Qur'an expressions of corruption will be examined and teachings of the Qur'an in this regard will be explained.Key words: Resurrection, Signs, Quran, Theology
Signs of doomsday in the Muslim theology
Keywords: Din