TÜRKİYE'DE SPOR KULÜPLERİNİN TARAFTARLAR ÜZERİNDE OLUŞTURDUKLARI İMAJIN DEĞERLENDİRİLMESİ - DİNÇER, RABİA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırma 2018-2019 sezonu Türkiye Spor Toto Süper Ligde mücadele eden spor kulüplerinin taraftarları üzerinde oluşturdukları kulüp imajının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda spor kulüplerinin kurumsal imaj kavramının revize edilmesi, kulüp taraftarlarının bilincini arttırmak ve kulüp imajının getireceği yararları veya oluşması muhtemel olumsuzlukları incelemek ve problemleri tespit ederek çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini; Türkiye Spor Toto Süper Lig'de 2018/2019 sezonu mücadele eden 18 takımın taraftar grubu üyeliği, paso Lig üyeliği ve TV maç üyeliği bulunan 12.354.781taraftarları oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini belirlemek amacıyla P=0.3, Q= 0.7 ve örnekleme hatası olarak d=0.05 kabulü altında gerekli hesaplamalar tarafımızdan yapılmış ve örnekleme sayısı 323 olarak tespit edilmiştir. Çalışmaya çevrim içi olarak 350 kişi katılmış ve gerekli incelemeler sonucunda 325 kişinin yaptığı anket dikkate alınmıştır. Araştırmada "Çevrimiçi Anket Tekniği" uygulanmıştır. Kulüp İmajı Ölçeği (KİMJÖ) kullanılmıştır. Araştırmada ortaya konulan ve öngörülen modelin analiz ve testi için SPSS 22.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi p <0.05 olarak kabul edilmiştir. Cinsiyet değişkenine bağlı olarak yapılan çalışmada (KİMJÖ) anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. Fakat Erkekler kadınlara göre taraftarı oldukları takıma daha fazla duygusal hisler beslemektedirler. Yaş değişkenine bağlı olarak yapılan çalışmada (KİMJÖ) anlamlı farklılaşma görülmemiştir. Yıllar geçtikçe takımının daha iyi oynadığına inancın arttığı görülmüştür. İkametgâh yeri değişkenine bağlı olarak köyde yaşayan taraftarların, Büyükşehirde yaşayan taraflara göre takım imajlarının yüksek olduğu görülmüştür. Eğitim durumu değişkenine bağlı olarak Yüksek lisans mezunu taraftarların takım imajlarının düşük olduğu görülmüştür. Taraftar grubu üyeliği, Passolig üyeliği veya Tv Maç üyeliği olan taraftarların yapılan çalışmada (KİMJÖ) ortalamaları yükselttiği görülmüştür. Sonuç olarak; Taraftarların taraftarı oldukları kulüplerle özdeşleştikleri görülmüştür. Yönetimsel sorunların yaşandığını düşündükleri görülmüştür. Anahtar sözcükler: Kulüp, Taraftar, İmaj, Kurumsal İmaj.

Evaluation of Images of Sports Clubs on Fans in Turkey This study is carried out with the objective to evaluate the club image on the supporters constituted by the sports clubs that are computing in the Spor Toto Super League of Turkey in the season of 2018-2019. In this direction, it is aimed to revise the corporate image of the sports club, increase the consciousness in the clubs, analyse the benefits or negative sides that the club image may create, determine the problems and develop solution recommendations. The population of the study is constituted by the 12.354.781 supporters having the membership of 18 teams' supporter group, paso Lig, and TV maç. With the purpose of identifying the population of the study, P=0.3 and Q=0.7; and d=0.05 as sampling error are accepted, and the required calculations are carried out by us, and the number of sampling is determined as 323. 350 people attended the study online, and the surveys that 353 people have done are taken into consideration, after the required review. "Online Survey Technique" is used in the study. Club Image Scale (KİMJÖ) is used. In the study, SPSS 22.0 package programme is used, for the analysis and the test of the model presented and predicted. Significance level is accepted as p?0.05 in the analyses carried out. In the study carried out depending upon the gender variant (KİMJÖ), no significant differentiation is seen. However, females are more emotional to the team they support when compared to the males. In the study carried out depending upon the age variant (KİMJÖ), no significant differentiation is seen. It is seen that as people get older, they think the teams they support play better. Depending upon the place of residence variant (KİMJÖ), the team image of the village residents is higher than the metropolis residents. Depending upon the education variant (KİMJÖ), the team image of the postgraduate supporters is lower. It is seen that the supporters having the memberships of fun group, Passolig or TV Maç, increases the (KİMJÖ) rates in the study carried out. As a consequence, it is seen that the supporters identified themselves with the sports club they support and they think that there are administrative problems. Key words: Club, Supporter, Image, Corporate Image.
Evaluation of images of sports clubs on fans in Turkey
Keywords: Spor