Koçlarda prostaglandin F2alfa, furosemid ve indometasinin serum testosteron düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması - Pirinçci, İbrahim; Karahan, İzzet; Gürsu, Ferit; Bozkurt, Tanzer; Güler, Osman (My University, 2001)
: Bu çalışma; PGF2a, furosemid, indometasin ve bu ilaçların kombinasyonları verilen koçlarda serum testosteron düzeylerinde oluşan değişiklikleri araştırmak amacıyla yapıldı. Araştırmada yaklaşık 2 yaşında, 70 adet Akkaraman ırkı koçlar kullanıldı. Hayvanlara PGF2a (0.1, 0.2 ve 0.3 mg/kg), furosemid (2.0, 4.0 ve 6.0 mg/kg), indometasin (3.0, 6.0 ve 9.0 mg/kg) ve kombinasyonları kas içi yolla tek doz ve birbirini takiben dört günlük doz şeklinde verildi. İlaç uygulamalarını takiben belirli zamanlarda kan örnekleri alındı. Bu örneklerde serum testosteron düzeyleri enzim immunoessey cihazında belirlendi. Tek doz ve dört günlük doz şeklinde PGF2a verilen koçlarda, serum testosteron düzeylerinin ortalamalarının dozlara göre sırasıyla 641, 528 ve 382 ng/dl; ve 507, 343, 317 ng/dl'ye düştüğü belirlendi. Diğer yandan, tek doz ve dört günlük doz şeklinde furosemid verilen koçlarda da serum testosteron düzeyleri ortalamalarının azaldığı tespit edildi. Buna karşın, tek doz ve dört günlük doz şeklinde indometasin verilen koçlarda, serum testosteron düzeylerinin ortalamalarının dozlara göre sırasıyla 926, 953, 993 ng/dl; ve 950, 1019, 1240 ng/dl'ye yükseldiği belirlendi. Sonuç olarak, PGF2a veya furosemidin koçlarda doza ve verilme süresine bağlı olarak serum testosteron düzeylerini düşürdüğü, buna karşın indometasinin ise koçlarda serum testosteron düzeylerini arttırdığı görüldü.
Keywords: Koç; ilaç kombinasyonları; prostaglandinler; Akkaraman; indometasin; testosteron; furosemid