Tekrarlayan düşüklerde tiroid fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi - Elkıran, E. Tamer; Sapmaz, Ekrem; Kılıç, Nermın; Aygen, Bilge (My University, 2002)
Tekrarlayan düşük, 20. gebelik haftasından önce meydana gelen üç yada daha fazla gebelik kaybına denir. Tekrarlayan düşüğü olan olguların %1020'den endokrin nedenlerin sorumlu olduğuna inanılmaktadır. En önemli endokrin nedenler korpus luteum yetmezliği, hipo ve hipertiroidizim, diabetes mellitustur. Amaç: Gebeliğinin 20. Haftasından önce düşük tanısı konan ve tekrarlayan düşük öyküsü olan gebelerle, sağlıklı gebelerin tiroid fonksiyon testlerinin karşılaştırılması. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı. Gereç ve yöntem: Mayıs 1998 ile Mayıs 2000 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına başvuran ve tekrarlayan düşük tanısı konulan 45 gebe ile 45 sağlıklı gebenin tiroid fonksiyon testleri (TSH, TBG, TT3, TT4, FT3 ve FT4 ) incelendi, istatistiksel metod olarak sürekli verilerde Student T Testi, ordinal verilerde Mann Whitney U testi kullanıldı, p< 0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Tekrarlayan düşüklü gebelerde anne yaşı, FT3 ve FT4 değerleri yüksek bulundu (p<0.05, Student T Testi), TT3, TT4 ve TBG.anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05, Student T Testi), TSH değeri düşük olmasına rağmen istatistiksel fark yoktu (p>0.05, Student T Testi). Sonuç: Tekrarlayan düşüklü kadınlarda tiroid fonksiyon testleri, gebeliğin geleceğini etkileyebilmektedir.
Keywords: Tiroid fonksiyon testleri; Gebelik komplikasyonları; Düşük; tekrarlayan; Tanı teknikleri; endokrin