ERGİN OLMAYAN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS, WALBAUM 1792)'NIN KAS DOKUSU VE DERİDEKİ YAĞ ASİDİ BİLEŞENLERİ ÜZERİNE ÖLDÜRÜCÜ OLMAYAN DOZDAKİ KROM VE KADMİYUM KLORÜR TUZLARININ ETKİLERİ - AYDOĞMUŞ, ÇİLER (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada kültür ortamında yetiştirilen Gökkuşağı alabalığının kas ve deri dokularının yağ asidi bileşimi üzerine kadmiyum ve krom'un etkileri araştırıldı. Burada her bir melalin 3 değişik dozu uygulandı. Ayrıca bu ağır metallerin etkileri 24, 72 ve 120 saatlik süreçlerde zamana bağlı olarak değerlendirildi. Bulgularımızda hem deri hem de kas dokusunun yağ asidi bileşimi içinde başlıca olarak palmitik asit ( I 6:0), oleik asil ( I X: I), linoleik asit ( 1 8:2), cikosapentaenoik asit (20:5) ve dokosahekzaenoik asitlerin (22:6) bulunduğu tespit edildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında palmitik asit oleik asit miktarının deri ve kas dokularındaki miktarlarının Cd ve Cr uygulaması sonucu azaldığı belirlendi. Hem deri hem de kas dokusunun yağ asidi bileşimi içinde bulunan aşırı doymamış yağ asitlerinden eikosapentaenoik asit (20:5) ve dokosahekzaenoik asit miktarları iizerindede Cd ve Cr uygulamasının azaltıcı etkiye sahip olduğu saptandı. Sonuç olarak bulgularımızdan Cr ve Cd gibi ağır metallere maruz kalma ile canlı dokuların lipid biyonsentezi üzerinde inhibitor etkilerin ortaya çıktığı söylenebilir. Ayrıca doymamış yağ asitleri üzerinde de azaltıcı etkiye sahip olması A-9 desaturaz ve A-6 desaturasyon basamağında görevli enzimler üzerinde de iııhibisyona neden olduğu sonucuna varılabilir. Anahtar Kelimeler: Oııchorhycııs /»v/a'.v.v, yağ asidi, öldürücü olmayan doz, krom klorür, kadmiyum klorür.
The Effects of sublethal doses of cadmium and crome on fatty acid composition in muscle and skin of immature rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology