Fırat Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarına Toksoplazmozis Şüphesi ile Başvuran Hastalarda Toksoplasma Seropozitifliği * - Kaplan, Mustafa; Bayar, Zülfü; Aslan, Rojda; Arı, Nuray; Özavcı, Hamza; Aşçı, Zülal Toraman (My University, 2014)
Amaç: Fırat Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı'na 2012 yılı içinde çeşitli kliniklerden toksoplasmozis şüphesi ile gönderilen serum örneklerinde toksoplazma seroprevalansının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 350'si kadın, 369'u erkek olmak üzere toplam 719 hastanın serum örneğinde anti-T. gondii IgM ve anti-T. gondii IgG antikorlarının varlığı ELISA yöntemi ile araştırıldı. Bulgular: Örneklerin 141'inde (%19.6) T. gondii IgG, 9'unda (%1.3) T. gondii IgM ve 39'unda (%5,4) ise IgG ve IgM seropozitifliği saptandı. En yüksek seropozitiflik oranı IgG için 60 yaş üzeri bireylerde (%60), IgM için ise 0-9 yaş grubu bireylerde (%1.4) saptanırken, kadınlardaki seropozitifliğin erkeklerden fazla olduğu görüldü. Sonuç: IgM seropozitifliğinin 30-39 yaş grubunda ve kadınlarda yüksek olması, özellikle gebelik dönemindeki kadınlarda akut enfeksiyonların önemi dikkate alındığında, toksoplazma için serolojik testlerin rutinde mutlaka yapılması gerektiği görülmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Parazitoloji; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi