DEĞİŞİK YÜZEY PROFİLLERİNE SAHİP GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİNDE ISI TRANSFERİ VE BASINÇ KAYIPLARININ DENEYSEL OLARAK HESAPLANMASI - ATICI, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziDEĞİŞİK YÜZEY PROFİLLERİNE SAHİP GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİNDEISI TRANSFERİ VE BASINÇ KAYIPLARININ DENEYSEL OLARAKHESAPLANMASIMehmet ATICIFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Ana Bilim Dalı2006, Sayfa : 46Havalı kollektörler için yapılan çalışmalarda değişik yüzey profillerine sahip havalıkollektörler kullanılarak, kollektör ısıl performansının artırılması amaçlanmaktadır. Bilindiğigibi ısıtılacak yüzey alanın artırılması, ısıtılacak akışkanın akım yolunun uzatılması sonucundaakışkanın taşınım katsayısının artırılmasıyla kollektörlerin ısıl performansını artırmaktadır.Mevcut havalı güneş kollektörlerinde ısıl performans, havanın fiziksel özelliklerinden dolayıdüşük seviyededir.Tasarlanan üç farklı tip yüzey profili olan düz, oluklu ve trapez yüzey kollektöre ayrıayrı yerleştirildi. Havanın akım yolu artırılarak bunun kollektör verimi üzerindeki etkisiaraştırıldı.Deneyler 2006 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında havanın açık olduğugünlerde Elazığ ilinde yapıldı. Deneylerden elde edilen sonuçlarla verim ve basınç kaybıdeğerleri hesaplanarak literatürle mukayese edildi. Tasarlanan kollektörlerde düz bir havalıkollektöre göre %30-%40 arasında artış görüldü.Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Havalı Güneş kollektöre, Verim ve Isıl performans.VII
Having different surface profile of sun collectors meat transfer and pressure loss investigate experimentally
Keywords: Enerji; Makine Mühendisliği