RG–NO+ (X1?+) VAN DER WAALS KOMPLEKSİNİN (RG = HE, NE, AR, KR VE XE) KUANTUM MEKANİKSEL OLARAK İNCELENMESİ - ÖREK, CAHİT (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu tez çalışmasında Rg-NO+ (Rg = He, Ne, Ar, Kr, ve Xe) van der Waals komplekslerinin iki boyuttaki (2D) potansiyel enerji yüzeyleri (PES), CCSD(T)-F12 metodu ve cc-pVTZ-F12 temel seti kullanılarak hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda Rg atomunun polarizesinin artması ile komplekslerin bağlanma enerjisinin de arttığı görülmüştür. Bu artış He atomundan Xe' nun atomuna doğru sırasıyla 196 cm?1, 360 cm?1, 1024 cm?1, 1434 cm?1 ve 2141 cm?1 şeklindedir. Potansiyel enerji yüzeyi haritasından elde edilen denge durumu geometrileri incelediğinde Rg-NO+ sistemlerinin eğik T şeklinde olduğu ve Rg atomunun N atomu bölgesinde olduğu görülmüştür. Bu çalışmalara ek olarak Rg-NO+ sistemlerinin harmonik titreşim frekans ve elektronik dipol moment değerleri de hesaplanmıştır. Tez çalışması kapsamında yapılan tüm hesaplamalar incelendiğinde literatürdeki deneysel ve teorik sonuçlar ile uyum içerisinde olduğu görülmüştür.

In this thesis, potential energy surface of the Rg-NO+ (Rg = He, Ne, Ar, Kr and Xe) of van der Waals complexes have been calculated in two dimensional by implementing CCSD (T) -F12 method in combination with cc-pVTZ-F12 basis set. As a result of the calculations in this thesis, it was observed that the binding energy of the complexes increased with the increase of the polarization of Rg atom. This increase is 196 cm-1, 360 cm-1, 1024 cm-1, 1434 cm-1 and 2141 cm-1 respectively from the He atom to the Xe atom. From the potential energy surface one can see that the Rg-NO+ systems are oblique T-shaped and the Rg atom is approaching in the N atomic region. Harmonic vibration frequency and electronic dipole moment values of Rg-NO+ systems were also calculated. When all the calculations examined in this thesis, it is seen that all the obtained results are in accordance with the experimental and theoretical results in the literature.
Quantum mechanical investigation of Rg–NO+(X1?+) Van der Waals complexes (Rg = He, Ne, Ar, Kr and Xe)
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği