GERÇEK ZAMANLI MEDYA AKIŞI İŞLEMİNİN YÜRÜTÜLMESİ İÇİN WEB ORTAMI GELİŞTİRİLMESİ - GÜL, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Web akışı internet üzerinde aşamalı bir şekilde ortam verilerinin transferinin yapılarak ortam dosyasını bilgisayarına indirmeden izlenmesi olarak tanımlanır. Ortam türleri tek bir formatta olmadığından, farklı dosya türleri için farklı yaklaşımların geliştirilmesi gerekmektedir. Ortam verilerinin farklı formatlarda olmalarının nedeni farklı sıkıştırma metotları sıkıştırılmış olmalarıdır. Bu sebeple ötürü ki ortam akışları için farklı metotların kullanılması zorunludur.Ortam türlerinin İnternet ortamında farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Örneğin canlı yayın, uyarlanmış canlı yayın ve istenildiğinde izlenebilen yayınlardır. Ortam türlerinin İnternet ortamında hızlı transferi için kullanılan en yaygın araç kod-çözücülerdir. Bu yazılımlar kullanıcı bilgisayarını İnternete bağlayan modeme benzetilebilir. Ortam akışlarının daha güvenli akışını sağlamak amacıyla genellikle açık kaynak yazılımlar tercih edilmektedir. Bazı ortam türleri için ise özel geliştirilen protokoller bulunmaktadır; örneğin MMS gibi. Fakat daha hızlı ortam akışının sağlanması için bu özel protokoller ya da UDP protokolü yeterli gelmediğinden yeni geliştirilen protokol çalışmalarına gerek duymaktadır. Örneğin veri transferinde kullanılan TCP protokolü üzerindeki çalışmalar v.b... gibi gelişen teknolojiyle beraber çeşitlenen kullanıcı istekleri ortam türlerinin de farklı yöntemler kullanılarak kullanıcılara gönderilmesini zorunlu hale getirmiştir.Bu tezin amacı İnternet ortamında ortam dosya türlerinin akışı için kullanılan farklı metot ve yöntemlerinden en güncel olan çalışmaların tanıtılması ve yapılan farklı çalışmaların ortam türleri akışı üzerindeki etkilerinin incelenmesidir.

Web streaming media on the internet in a phased manner to transfer data to the computer downloading the media file is defined as monitoring. Media types are not on a single format, the development of different approaches for different file types are required. Media data in different formats that are caused by different compression methods are being compressed. Because of this reason, the use of different methods for streaming media is required.Media type fields are available for different uses in the Internet environment. For example, live broadcasts, live and on-demand streaming and broadcast. On the internet for fast transfer of media types most commonly used tools are codec. It can be compared with modem that hardware connects to the user?s computer to the internet. Media stream in order to provide a more secure flow of open source software generally are preferred. For some media types are specially developed protocols such as MMS. But to ensure faster flow of this specific protocol environment or UDP protocol does not come just need to work a new protocol is developed. For example, data transfer over TCP protocol used in the studies, etc. emerging technologies such as the user requests vary with different types of media by using the methods to be sent to users has been made compulsory.The purpose of this thesis on the internet streaming media file types, and different methods used to study the latest methods of promotion and media types of the different studies is to examine the impact on the flow.
Develop web envirenment for processing of real time web streaming
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol