BENZOFURAN KALKONLARLA BASKILANMIŞ POLİMER SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - ÖZ, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada önce 1-(1-Benzofuran-2-il) etanon bileşiği sentezlendi. Daha sonra sentezlenen 1-(1-benzofuran-2-il) etanon bileşiği ile 4-hidroksi benzaldehitin reaksiyonu sonucu (2E)-1-(1-benzofuran-2-il)-3-(4-hidroksifenil)prop-2-en-1-on bileşiği sentezlendi. Elde edilen kalkon bileşiği metakriloil klorür ile esterleştirildi. Sonra divilbenzen ile çapraz baplı polimer sentezlendi. Elde edilen çapraz bağlı polimerlerde kalkon grupları hidroliz ile uzaklaştırıldı. Böylece çapraz bağlı polimerden ayrılan kalkon bileşiğine uygun bir kovuk oluşturulmuştur. Söz konusu kalkonun bulunduğu ortama o çapraz bağlı polimer konulduğunda baskılama molekülü o boşluğu adeta tanıyarak tekrar yerleştiği görüldü. FT-IR, NMR ve UV-görünür spektrometre teknikleri polimerlerin karakterizasyonunda kullanıldı. Anahtar Kelimeler: Serbest Radikal Polimerizasyonu, Moleküler Baskılanmış Polimer, Hidroliz

In study, 1-(1-benzofuran-2yl) ethanone was firstly synthesized. The (2E) -1 ? (1- benzofuran -2-yl) -3 ? (4-hydoxyphenyl) prop-2-en-1-one was synthesized by reaction of 1-(1-benzofuran-2-yl) ethanone synthesized and 4-hydroxy benzaldehyde compound. The chalcone prepared was esterified by methacryloyl chloride. The cross-linked polymer was prepared by divilyl benzene. The chalcone groups were removed from crosslinkedpolymers. So, an appropriate cavity for chalcone eliminiated from cross-linked polymer was formed. It was seen d-that the imprinted was occupied by recoynizing again that group when the cross-linked polymer was placed to medium of chalcone. The FT-IR, NMR and UV-visible techniques were used for characterization of polymers. Key words: Free Radical Polymerization, Molecularly Imprinted Polymer, Hydrolysis
Imprinted polymers were synthesized by benzofuran chalcone characterization
Keywords: Kimya