Tiyosemikarbazon türevleri verilen tavşan karaciğerlerindeki bazı eser elementlerin atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayini - Ölçülü, Ali; Gür, Meltem (My University, 2007)
Bu çalışmada kontrol ve 4 uygulama grubundan oluşan tavşanların karaciğer dokusundaki Ca, Mg, Cu, Zn ve Fe elementleri atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayin edildi. Uygulama grubu olarak deri altına, 1-(1-mesitil-1-metilsiklobütan-3-il)-2-suksinimido etanon tiyosemikarbazon (MSTSC), 1 -(1 -fenil-1 - metilsiklobütan-3-il)-2-suksinimido etanon tiyosemikarbazon (FSTSC), 1-(1-mesitil-1-metilsiklobütan-3-il)-2- ftalimido etanon tiyosemikarbazon (MFTSC) ve 1-(1 -fenil- l-metilsiklobütan-3-il)-2-ftalimido etanon tiyosemikarbazon (FFTSC) enjekte edilen tavşanlar kullanıldı. Kontrol grubu ile incelenen uygulama grupları istatistiksel olarak karşılaştırıldığında; Cu, Fe ve Zn elementleri bütün gruplarda oldukça önemli ölçüde azaldığı görülmüştür(P<0.001). Ca ve Mg elementleri için yapılan karşılaştırmada, 15 ve 30 günlük gruplarda önemli bir farkın olmadığı(P>0.05), ancak 60 günlük grupta ise önemli olmayan bir azalmanın olduğu gözlendi(P<0.05).
Keywords: Kimya; Analitik; Genel ve Dahili Tıp; Spektroskopi; Kimya; Tıbbi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Kimya; İnorganik ve Nükleer