ÇANAKKALE YÖRESİNDEN AVLANAN KOLYOZ (SCOMBER JAPONICUS HOUTTUYN, 1782), İSTAVRİT (TRACHURUS TRACHURUS (LINNAEUS, 1758)) VE SARDALYA (SARDINELLA AURITA VALENCIENNES, 1847)'DA NEMATODLARIN ARAŞTIRILMASI - ŞAHİN, AYŞE GÜL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışma Ocak 2010 ve Haziran 2011 tarihleri arasında Kuzey Ege Denizinin Çanakkale Bölgesinden aylık olarak avlanan Kolyoz, Sardalya ve İstavrit balıklarında yürütüldü. Çalışma 243 adet Kolyoz (Scomber japonicus), 377 adet İstavrit (Trachurus trachurus) ve 451 adet Sardalya (Sardinella aurita ) olmak üzere toplam 1071 adet balık üzerinde yapıldı. Balıkların parazitolojik muayenesinde, kolyozların 108 tanesinin, istavritlerin 140 tanesinin ve sardalyalarında 16 tanesinin nematodlarla enfekte olduğu görüldü. İncelenen 3 balık türünde 2 parazit türü teşhis edildi. Parazitolojik muayenede; kolyoz (Scomber japonicus)'un vücut boşluğunda ve kaslarında sadece Anisakis simplex bulundu. İstavrit (Trachurus trachurus) ve sardalya (Sardinella aurita)'nın bağırsağında ve vücut boşluğunda Contracecum aduncum türü parazit tespit edildi. Yine parazitolojik muayenede Scomber japonicus'da 1788 adet Anisakis simplex bulundu ve yoğunluğu 16,55; yaygınlığı % 44,44; bolluğu ise 7,35 olarak hesaplandı. Enfekte Trachurus trachurus'da 988 adet Contracecum aduncum tespit edildi, yoğunluğu 7,05; yaygınlığı % 37,14; bolluğu da 2,62 olarak belirlendi. Sardinella aurita'da ise 76 adet Contracecum aduncum bulundu, yoğunluğu 4,75; yaygınlığı % 3,54; bolluğu da 0,16 olarak saptandı. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Bölgesi, Kolyoz, İstavrit, Sardalya, Nematod.

''Investigation of Nematodes in Chub mackerel (Scomber japonicus Houttuyn, 1782 ), Horse mackerel (Trachurus trachurus (Linnaeus, 1758 )) and Sardines (Sardinella aurita Valenciennes, 1847 ) Caught in Çanakkale Region'' This study was carried out on Chub mackerel, Sardines, Horse mackerel sampled on a monthly basis in Çanakkale Region of Nort Aegean Sea between January 2010 and June 2011. This study was carried out on a total of 1071 fish; including 243 Chub mackerel (Scomber japonicus) 377, Horse mackerel (Trachurus trachurus) and 451 Sardines (Sardinella aurita). Parasitologic examination showed that 108 out of 243 Chub mackerel, 140 out of 377 Horse mackerel, 16 out of 451 Sardines were infected with endohelmint. Two parasite species were identified from 3 fish species examined. In parasitological examination, Anisakis simplex was identified only in the body cavity and muscle of Chub mackerel. Contracecum aduncum was identified in body cavity and intestine of Horse mackerel and Sardines. During the parasitologic examination total of 1788 Anisakis simplex were counted in infected Chub mackerel; intensity, prevalence and abundance of that were 16,55, % 44,44 and 7,35 respectively. 988 Contracecum aduncum were determined in infected Horse mackerel, intensity, prevalence and abundance of that were 7,05, % 37,14 and 2,62 respectively. 76 Contracecum aduncum were found in Sardines, intensity, prevalence and abundance of that were 4,75, % 3,54 and 0,16 respectively. Keywords: Çanakkale Region, Chub mackerel, Horse mackerel, Sardines, Nematode.
Investigation of nematodes in chub mackerel (Scomber Japonicus Houttuyn, 1782 ), horse mackerel (Trachurus trachurus (Linnaeus, 1758 )) and sardines (sSrdinella aurita Valenciennes, 1847 ) caught in Çanakkale region
Keywords: Su Ürünleri