SÜT İNEKLERİNDE İNTRA UTERİN İLAÇ UYGULAMASININ OVARYUM FAALİYETLERİ VE UTERUS ÜZERİNE ETKİSİ - Öcal, Halis; Timurkan, Hüseyin; Apaydın, A. Mükremin; Kalkan, Cahit; Deveci, Hüseyin (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 1992)
Bu çalışmada steril distile su ile sulandırılmis Gentamisin sülfat'ın, farklısiklus safhalarinda interauterin uygulanmasının ovaryum aktiviteleri ve uterusüzerine olan etkilerini, kan serumu progesteron seviyeleri ile endometriyumdaki histolojikdeğişikliklere bakarak onaya koyma amaçlandıMateryal olarak, 4'ü Holstayn,16's Mantofon toplam 20 adet döl tutmamaproblemi olan inek kullanıldı. Hayvanlardan iki östrüs siklusu süresince, östrüsüngörüldüğü günden başlamak üzere haftada 3 'er defa kan örnekleri alındı. Birinciöstrus siklusu süresince hayvanlara herhangi bir uygulama yapılmadı, bu sikluskontrol olarak değerlendirildi. Birinci östrus siklusu sonunda hayvanlar 5 'erli 4 grubaaynldı. Birinci gruba (A), siklusun 0. günü (östrus), 2.gruba (B) ,4.günü (metaostrus).3. gruba (C) ,14. günü(diöstrus sonlan) 10 cc Gentasol+ 30 cc steril distile su ,4.gruba (D) ise, siklusun 0.4. ve 14. günleri 40 cc. serum fizyolojik uterus içi enfüzeedildi. İntrauterin uygulama öncesi ve uygulamayı takip eden 24 saat sonrası uterustanbiyopsi örnekleri alındı.Toplanan kan serumu örneklerinde RIA ile progesteron miktari tayin edildi.Uterustan alınan biyopsi örneklerinden hazırlanan preperatlar isık mikrokobundaincelendiA,C ve D gruplarinın 1. ve 2. östrüs siklusu uzunluklan arasında istatistikiyönden önemli bir fark görülmezken, B grubu 2. östrüs siklusunnun l. östrüs siklusundandaha kısa sürdüğü tespit edildi (P<0.05).Gruplann 1. ve 2. östrüs sikluslari süresince ortalama kan serumu progesterondeğerleri arasında istatistiki yönden önemli bir farkın olmadığı, tüm gruplarda ikiöstrus siklusu boyunca progesteron profillerinin düzenli şekillendiği görüldü.Tedavi öncesi ve sonrası uterustan alınan biyopsi örneklerinin histopatolojikmuayenesinde, uygulamalarin histolojik yapıda belirgin bir değişikliğe sebep olmadığı görüldü.

In this study, the effects of the intrauterine application of Gentamicinsulphate diluated by steril distilled water on ovarian activity and uteruswere inverstigated. For  this aim, the level of progesterone in blood serum wasmeasured and, histological changes in endometrium were observed.As material, 20 cows with repeat breeder consisting of 4 Holstein and 16 SwissBrown were used. Blood samples were collected three times per week from the beginingof oestrus during the two oestrus cycles. The first oestrus cycle during which noapplication was performed was used as control. At the end of the first oestrus cycle,the animals were divided into four groups, each including five animals. Groups I, IIand III  received 10 cc Gentasol plus 30 cc steril distilled water on the days 0., 4. and14, respectively. Group IV was intrauterinally infused with only 40cc physiologic saline.Biopsy samples were obtained from the uterus before the intrauterine infusion and 24hours after the infusion.The leveles of progesterone were measured in blood sera by RlA. The biopsymaterials were microscopically examined.The first and second lengthes of oestrus cycle did not show any significantdifference in grups I, III and IV whereas they were statistically difference in groups i,III and IV whereas they were statistically different in group II (p <0.05). There was noany statistically significant difference between mean serum progesterone valuesduring the first and second oestrus cycle of the groups. The progesteron profiles wereseen to be regular throughout the oestrus cycles in all the groups. It was seen that intrauterine infusions did not cause any histological changes.
The Effect of Intrauterine Infusion on Ovarion Activity and Uterus in Dairy Cow