Samandağ'ın (Hatay) organik tarım Potansiyeli - Kuşçu, Veysel; Tunçel, Harun (My University, 2009)
Samandağ ilçesi Akdeniz Bölgesi’nin Adana Bölümü’nde, Antakya’nın batı-güney batısında yer almaktadır. Samandağ’ın 382 km2 olan arazisinin % 30’u tarım alanları, % 37’si orman ve fundalık, %33’ü tarım dışıdır. Samandağ’ın Vakıflı köyünde 2000 yılından itibaren yapılan organik tarımsal üretim, ilçenin büyük bir kısmında da yapılabilir. Organik narenciye üretiminin yanı sıra diğer meyve ve sebzelerin de tarımı mümkündür. Ekolojik üretime geçiş koşulları tarım alanlarının özelliğine göre 2-4 yıl arasında değişmektedir. Mevcut üretim geleneği sebebiyle zeytin üretiminde bu süreç daha da kısalacaktır. Bu çalışma Samandağ’da tarımsal yapının genel durumu, organik üretimin genel yapı içindeki görünümü ve ekolojik üretime geçiş olanakları tartışılmıştır.
Keywords: Ziraat Mühendisliği