TELEVİZYONDA YER ALAN GIDA REKLAMLARININ HEDONİK GÜDÜLEME BAĞLAMINDA İNCELENMESİ - BAYAZIT, NEŞE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Modern dönemde reklâmlar daha çok ürün hakkında bilgilendirme amacı taşımakta, ürünün özellikleri, fiyatı ve nereden temin edileceği ile ilgili bilgiler vermekteyken, postmodern dönemde reklâmların daha çok bireylerin duygularına seslendiği görülmektedir. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, bu iki dönemde"tüketim"e yüklenen anlamların birbirinden farklı olmasıdır. Postmodern dönemde tüketim toplumu ile birlikte bireyler hedonizme yönlendirilmektedir. Bu yönlendirmede en etkin rol alan araçlardan biri medyadır. Medyada üretilen içeriklerle tüketim olgusuyla birlikte hedonizmi topluma aşılanmaktadır. Bunun en belirgin örnekleri tüketimi arttırmayı sağlayan reklâmlarda görülür. Reklâmlar, ağırlıklı olarak hedef kitlelerine tüketerek mutlu olabileceklerini öğütler. Bu çalışmada 2017 -2018 yılında televizyonda yer alan gıda reklâmlarının içerdiği hedonik iletiler incelenecektir. Anahtar Kelimeler: Hedonizm, İhtiyaç, Televizyon, Gıda

In the modern period, advertisements are mostly aimed at informing about the products, the features of the product, the price and where it will be provided, while in the postmodern period, it is seen that the advertisements are mostly addressed to the emotions of individuals. One of the most important reasons for this situation is that the meanings attributed to"consumption anlam in these two periods are different from each other. In the postmodern period, individuals are directed to hedonism along with the consumption society. One of the most effective tools in this orientation is the media. With the content produced in the media and consumption, hedonism is inoculated into society. The most obvious examples are seen in advertisements that increase consumption. Advertisements advise that they can be happy by consuming mainly their target audience. In this study, hedonic messages of ready-made food advertisements on television in 2017 -2018 will be examined. Key Words: Hedonoism, Reuqirement, Television, Food
The investigation of food advertisements in television in the context of hedonic motivation
Keywords: İletişim Bilimleri; Reklamcılık