ELAZIĞ HARMANTEPE YÖRESİ TOPRAKLARININ MİKROORGANİZMA POPULASYONU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - TURGUT, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 1992)
Araştırma için gerekli toprak numuneleri; farklı A mevsimde Elazığ merkez Harmantepe Köyü civarı kumlu, tınlı ve killi-tırılı topraklardan, 5 ve 30 cm derinliklerden alınmıştır. Dilüsyon metodu kullanılarak, 1 gr fırın kurusu toprağa ağırlıkça karşılık gelen taze topraktaki ortalama bakteri rnikrofungus ve aktinomiset sayıları belirlenmiştir. Bu mikroorganizmaların sayıları mevsim, toprak çeşidi ve derinliğine göre farklılık göstermiştir. Genel olarak bakteriler için en yüksek sayı killi- tınlı toprakta 5 cm derinlikte ve sonbahar mevsiminde 90. 20ü. 000, en düşük sayı ise aynı derinlikte kumlu toprakta ki iş mevsiminde 88.600 olarak belirlenmiştir. Funguslar için en yüksek sayı tınlı toprakta 5 cm derinlikte ilkbaharda 27.000, en düşük sayı ise aynı derinlikte killi-tırılı toprakta ve kış mevsiminde 2.160 olarak bulunmuştur. Aktinomisetler için en yüksek sayı tınlı toprakta 5 cm derinlikte kış mevsiminde 8.520, en düşük sayı ise aynı derinlikte killi-tırılı toprakta yaz mevsiminde 222 olarak belirlenmiştir.VII Derinliğin artmasıyla beraber mikroorganizmaların sayıları azalmıştır. Ayrıca mevsim, toprak çeşidi ve derinliğine göre mikroorganizmaların gösterdiği farklılıklar istatistiki olarak % 1 ve % 5 hata düzeyinde önemlidir. Anahtar Kelimeler: Bakteri, fungus, Aktinomiset, Toprak, Dilüsyon Metodu

Three kinds of specimens of soil used in the present study have been taken from the around of Harmantepe village in Flazig in the four seasons These specimens taken from the depth of 5 to 30 cm contain sandy, loamy and clay- loamy respect i vel y. Bacteria, Fungi and Act i nornycetes in fresh soil which is equivalent to one gram of ovendery soil have been counted by using the soil dilution plate method. It was found that the numbers of microorganisms depend on the seasons, the kind and the depth of soil. In general, the maximum amount of Bacteria is 90.200.000 in clay- loamy soil of 5 cm depth in autumn while the minimum is 88.600 in sandy soil of the same depth in winter. The maximum amount for Fungi is 27.000 in loamy soil of 5cm depth in spring and minimum amount in 2160 in clay loamy soils of 5 cm in winter. Act i nornycetes have a maximum amount 8520 in loamy soil of 5 cm depth in winter and the minimum amount of them is also 222 in clay-loamy soils in summer. The numbers of microorganisms decrease with the increasing depth. In addition, the differences appeared in the microorganism related to the seasons, depth and kind of soil are statistically important in the range of 5 %. Key words: Bacteria, Fungi, Act i nornycetes, soil d i 1 u t: i o n plate me; t ho d.
An Investigation on the microorganisms population of the soils around Harmantepe in Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ziraat; Agriculture