EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIMLARIN GENÇLEŞTİRİCİ OLARAK BİO-MALZEMELER KULLANILARAK YENİDEN KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YALÇIN, BEYZA FURTANA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Doğal kaynakların tükenebilir oluşu ve artan nüfusla birlikte kaynakların verimli kullanılması gerekliliği, atık malzemelerin geri dönüştürülmesini zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamda, asfalt kaplamalardan elde edilen geri kazanılmış asfalt (RAP) malzemesinin yeniden kullanımı, hem çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik fayda açısından önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, yaşlanmış RAP bağlayıcısının farklı oranlardaki ticari ve biyo-bazlı gençleştiriciler ile iyileştirilerek yeniden kullanılabilirliği araştırılmış ve elde edilen bitümlü sıcak karışımların performansları değerlendirilmiştir. Çalışmada B70/100 sınıfı saf bitüm referans bağlayıcı olarak kullanılmış, beş farklı gençleştirici ve üç farklı RAP oranıyla hazırlanan karışımların optimum bitüm miktarları belirlenmiş, ardından fiziksel ve mekanik deneyler uygulanmıştır. Bulgular, uygun orandaki gençleştirici katkılarının RAP içeren karışımların teknik ve mekanik özelliklerini iyileştirdiğini göstermiştir. Ayrıca, bazı gençleştiricilerin uzun dönem yaşlanma sonrasında dahi performansını koruduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, atık malzemelerin değerlendirilmesine yönelik bu yaklaşımın hem çevresel hem de ekonomik anlamda asfalt sektörüne önemli katkılar sunabileceğini ve sürdürülebilir yol üstyapı sistemleri geliştirilmesi için güçlü bir alternatif oluşturduğunu göstermektedir

The finite nature of natural resources and the growing global population make it imperative to use available resources efficiently, thereby necessitating the recycling of waste materials. In this context, the reuse of reclaimed asphalt pavement (RAP) obtained from asphalt surfaces has become increasingly important, both for environmental sustainability and economic benefit. This thesis investigates the potential for reusing aged RAP binder by improving it with various proportions of commercial and bio-based rejuvenators, and evaluates the performance of the resulting hot mix asphalt (HMA). B70/100 grade virgin bitumen was used as the reference binder, and mixtures were prepared using five different rejuvenators and three RAP content levels. The optimum binder content for each mixture was determined, followed by physical and mechanical testing. The findings show that appropriate amounts of rejuvenators enhance the technical and mechanical properties of RAP-containing mixtures. Furthermore, some rejuvenators were found to retain their performance even after long-term aging. These results suggest that this approach to utilizing waste materials can offer significant environmental and economic advantages to the asphalt industry and presents a strong alternative for developing sustainable pavement systems.
Investigation of the reusability of end-of-life hot mix asphalts using bio-based materials as rejuvenators
Keywords: Mühendislik Bilimleri; İnşaat Mühendisliği; Ulaşım