Arı polenlerindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin araştırılması - Karatas, Fikret; Munzuroğlu, Ömer; Gür, Nazmi (My University, 2000)
Bu çalışmada değişik ticari isimlerle piyasada satılan arı polenlerindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeyleri araştırıldı. Vitamin düzeyleri yüksek performans sıvı kromatografısi (HPLC), selenyum miktari ise florimetre ile tespit edildi. Elde ettiğimiz sonuçlara göre arı polenlerindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin sırasıyla 0.15 ± 0.05 - 0.29 ± 0.08 $\\mu g.gr^{-1}$, 0.75 ±0.09 - 1.14 + 0.14 $\\mu g.gr^{-1}$, 970,0 ± 6.1 - 1393 + 8.1 $\\mu g.gr^{-1}$, 110.2 ± 8.53 - 182.0 ± 10.02 $\\mu g.kg^{-1}$1 arasında değiştiği belirlendi. Arı polenleri özellikle C vitamini açısından çok zengin, A ve E vitaminleri açısından ise fakirdir. Örneklerin selenyum içerikleri ise beslenme açısından yeterli düzeydedir. Vitamin ve selenyum düzeyleri örnekler arasında önemli farklılıklar gösterdi. Bu durumun bitkinin türünden, yetişme ortamından, polenin toplanma ve ambalajlanmasından kaynaklanabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Kimya; Tıbbi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji