LAHANA ATIKLARININ KOMPOSTLANMASI VE ELDE EDİLEN KOMPOSTUN TOPRAKTA PARÇALANMA SÜRECİ - TOPÇU, NALAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada lahana atıkları kompostlanmış ve elde edilen kompostun topraktaparçalanma süreci incelenmiştir.Kompostlama sonucunda lahana atıklarının uçucu katı madde içeriği % 92,07'den %88,13'e düşmüştür ve TKN içeriği % 1,72'den % 2,21'e artmıştır. Selüloz içeriği ise prosessonunda başlangıç değerlerine göre artmıştır. Lahana atıklarının selüloz içeriği % 24,4'den %34,2'ye artmıştır. Toplam koliform bakteri miktarı kompostlama süresince azalmıştır.İnkübasyon periyodu esnasında kompostlanmış örneklerdeki maksimum C mineralizasyonunun,inkübasyonun ilk günlerinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Elde edilen kompostta ağır metalkonsantrasyonlarının standartların altında olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, kompostlamasüresince atığın uçucu katı madde parçalanma kinetikleri de belirlenmiştir. Uçucu katı maddeparçalanma hız sabiti 0,0354 gün-1 (R2=0,94) olarak bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Aerobik kompostlama, Lahana atıkları, Parçalanma, Mineralizasyon.
Composting of cabbage wastes and degradation process of the compost in soil
Keywords: Çevre Mühendisliği