TÜRKİYE'DE YAŞAYAN YABANCI GÖÇMENLERE UYGULANAN SAĞLIK POLİTİKALARI: ELAZIĞ BAB-I ŞİFA GÖÇMEN SAĞLIĞI MERKEZİ ÖRNEĞİ - SALEM, HOSIN AL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada, Suriye Arap Cumhuriyetinde savaş öncesi ve savaştan 10 yıl sonra sağlık sistemi ve sağlık hizmetlerinin nasıl olduğu ortaya konulduktan sonra, yerinden edilmiş Suriyelilerin yaklaşık 3,6 milyonluk önemli bir çoğunluğunun sığındığı Türkiye'de Suriyelilere sunulan sağlık hizmetleri irdelenmiştir. 2011 sonrası Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yönelik sunulan sağlık hizmetleri ve Türkiye'nin uyguladığı sağlık politikası sorunsallaştırılmıştır. Bu çalışma ile Türkiye'de sığınmacılara yönelik sağlık politikalarının nasıl geliştiği ve değiştiği ortaya konulmuştur. Ayrıca, Suriyelilerin yaşadığı sağlık sorunlarına çözüm olarak sunulan SIHHAT Projesi'nin kamu politikası analizinde kullanılan süreç modeli doğrultusunda sistematik olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi de yapılmıştır.

In this study, after revealing how the health system and health services were in the Syrian Arab Republic before the war and 10 years after the war, the health services provided to Syrians in Turkey, where a significant majority of the displaced Syrians of approximately 3.6 million took shelter, were examined. In this context, the health services offered to Syrians and the health policy implemented by Turkey were problematized. With this study, it has been revealed how the health policies for asylum seekers developed and changed in Turkey. In addition, the SIHHAT Project, which is presented as a solution to the health problems experienced by Syrians, has been systematically examined and evaluated in line with the process model used in public policy analysis
Health policies applied to foreign immigrants living in Turkey: Example of Elazig Bab-i Healing Immigrant Health Center
Keywords: Kamu Yönetimi; Sağlık Yönetimi