Nİ?CR ALAŞIMININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE MOLİBDEN KATKI ORANININ ETKİSİ - AYYILDIZ, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Çok çeşitli süper alaşımlar vardır. Bunlardan bazısı da nikel esaslı süper alaşımlardır. Bu alaşımların genel özellikleri oksidasyona, korozyona aşınmaya karşı mukavemetli olmalarıdır. Çeşitli metallerin ilave edilmesiyle bu süper alaşımların özellikleri geliştirilebilir ve kullanım alanları arttırılabilir.Bu çalışmada nikel esaslı Ni-Cr süper alaşımlarına molibden katkısının etkisini incelemek, molibdenin Ni-Cr alaşımlarında yaptığı fiziksel, mekaniksel (çekme, sertlik ve talaş kaldırma gibi) özelliklerin, mikroskobik yapıların (SEM, EDAX ve XRAY) incelenmesi, yorumlanması ve bu sonuçlara göre nikel esaslı Ni-Cr süper alaşımlarının geliştirilmesi, böylece biyolojik protez malzemelerde, diş protezlerinde (diş altlığı), uçak sanayinde ve sanayinin diğer kollarında korozyona ve oksidasyona karşı dirençli, mukavemetli süper alaşımlar geliştirmek hedeflenmiştir.Anahtar kelimeler: Süper alaşımlar, nikel esaslı alaşımlar, Ni-Cr-Mo

There are several superalloys. Some of them are nickel-based superalloys These alloys have resistance to oxidation,corrosion and wear. Mechanical properties of these superalloys can be improved and used widely by adding some metals.In this study, it was aimed to investigate the effect of molybdenum addition to nickel-based (Ni-Cr) superalloys and to see molybdenum?s effect on physical and mechanical properties (tension and hardness etc. ) of nickel-based (Ni-Cr) superalloys, to observe and participate microscopic structure (SEM, EDAX and XRAY).It was also aimed to develop nickel-based (Ni-Cr) superalloys according to these results. So that these superalloys that have good strenght and resistance to corrosion and oxidation can be used ın biologic medical prosthes materials, tooth prosthes, plane industry and other branches of industry .Key words: Super alloys, nickel based super alloys, Ni-Cr-Mo
Investigation the effect of molybdenum addition to nickel-chromium alloys
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Teknik Eğitim