Enzootik pnömoni semptomları görülen bir besi sığırı işletmesinde mycoplasma bovis enfeksiyonu - İssi, Mustafa; Eröksüz, Yesari; Öngör, Hasan; Gül, Yusuf; Kaya, Müjdat; Çevik, Aydın (My University, 2015)
Buklinikgözlemdeamaç,besisığırlarındakronikbronkopnömonibulguları,kazeifikasyonnekrozlarıileseyredenveönemliekonomikkayıplaranedenolan Mycoplasmabovis enfeksiyonunaklinisyenveterinerhekimlerindikkatiniçekmektir.Çalışmamateryalini,klinikolarakenzootikpnömonitanısıkonandeğişikırkveyaşlarda15besitosunuoluşturdu.Tedavilerinerağmeniyileşmeyenvezorunlukesimegönderilen3besitosunununnekropsisinde,akciğerlerinkranioventralloplarındayamatarzındakonsolidasyonalanlarıileplöradakalınlaşma,pöraladezyonvemultifokalsarı-beyazrenkte,kuruvegevrekkıvamda,yuvarlaksekesteralanlarıilekarakterizekazeo-nekrotikbronkopnömonilezyonlarıgözlendi.MikrobiyolojikmuayeneiçinalınanakciğerörneğiaseptikkoşullardahemgenelamaçlıhemdemikoplazmayönündenmodifiedHayflickbesiyerlerineekimleriyapılarakinkubasyonabırakıldı.Genelamaçlıbesiyerinde Pasteurella spp.veMannhaemia spp.yönündenüremetespitedilmemesinekarşınModifiedHayflickbesiyerindeüremegörüldü.MikoplazmacinsspesifikPCRilepozitifliksaptananörnek, M.bovis spesifikprimeriledepozitifolarakbelirlendi.Sonuçolarak;kronikbronkopnömonisemptomugösterenöncedenantibiyotiktedavisiuygulanansığırlardamikoplazmaenfeksiyonlarınındikkatealınmasıgerektiğikanısınavarıldı.
Keywords: Veterinerlik; Zooloji