ANTALYA İLİ 20. YÜZYIL DİNİ YAPISI VE GÜNÜMÜZ İNANÇ COĞRAFYASI - GÖKKAYA, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 1998)
"u Dinler Tarihi Yüksek Lisans tez konusu olarak "Antalya İli XX. Yüzyıl Dini Yapısı ve Günümüz İnanç Coğrafyası" adı altında yapılan bu araştırma, üç bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde Antalya İlinin idari durumu ve nüfus gelişimi incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde ilin XX. Yüzyılın başlarından günümüze kadar olan dini yapısı da ele alınarak incelemeye tabi tutulmuştur. Üçüncü bölümde ise Antalya ilinin günümüz dini yapısı incelenmiştir. Bu bölümdeki çalışmalar bir alan çalışması şeklinde yapılmıştır. İl merkezinde nüfusun dinlere ve mezheplere göre durumları araştırılmıştır. Ayrıca il merkezinde faaliyet gösteren tarikatlar ve cemaatler hakkında da bilgi verilmiştir. Çalışmamızın sonucuna göre ilde gayr-i müslimlerin Cumhuriyet Dönemi'ne kadar varlıklarını devam ettirdiklerini görmekteyiz. Nüfus mübadelesi sonunda göç ettikleri görülen gayr-i müslimler, 1980'li yıllardan sonra ilde tekrar görülmeye başlanmışlardır. Günümüz itibariyle 1581 gayr-i müslim tespit edilmiştir. Toplam nüfusa oranları ise %0.23'dür. Müslümanların ise toplam nüfusa oranları % 99.77'dir. İlde yaşayan müslümanlar Hanefi, Şafii ve Alevi mezheplerinden oluşmaktadır. Toplam nüfusa oranlan Hanefilerin % 91.02, Şafiilerin % 6.35, Alevilerin % 2.40'dır. Günümüzde Nakşibendilik, Kadirilik, Halvetilik, Bektaşilik gibi tarikatlara mensup insanların varlığı tespit edilmiştir. Ayrıca Süleymancı ve Nurcu cemaatlerinin kurdukları özel okullar, Vakıf ve Derneklerle faaliyetlerini aktif bir şekilde yürüttükleri görülmüştür. ¦./

SUMMARY Being a postgraduate education study this theses consists of three main chapters about the 20 th century legious and geography belief situation of Antalya In the first chapter the administrative and growth of the population of Antalya has been studied. In the second chapter of the thesis the religious condition of the city has been investigated from the beginning to the present of the 20 th century. In the third chapter the present religious situation of Antalya has been taken in hand. The investigations in this chapter has been done as an area study. The situation of the city center according to the religions and creeds has been researched. Apart from this, the creeds and congregations in the city center have been dealt with in the exploration. According to the result of the thesis 1 came to this conclusion that non-moslems lived in the city until the foundation of the Republic. Non-moslems at the end of an exchange of population were seen to turn back to the city after 1980's. Nowadays 1581 non-moslem people were determined to live in the city. The rate of the non-moslem population is 0.23 % The rate of the moslem population is 99.77 % The moslems dwelling in the city are separated intwo three creeds as Hanefis, Şafiis, and Alevis. Şafiis consist 6.35 % of the population. Hanefiis 91.02 % and Alevis 2.40 %. Nowadays Tarekats such as; Nakşibendi, Kadiri, Halveti, and Bektaşi are seen to live here. Apart from this, congregations such as Süleymancı and Nurcu have built private schools and they continue to their activities with some kinds of foundations and associations.
The 20 th century legious and geography belief situation of Antalya
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion