Yeni İlköğretim Programlarinin Uygulamadaki Etkililiğine İlişkin Lisansüstü Tezlerin Analizi - Akpinar, Burhan; Dönder, Ayşenur; Karahan, Osman (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, Yeni İlköğretim Programlarının uygulamadaki etkiliğine ilişkin 2006-2011 yılları arasında yapılmış olan lisansüstü tezleri çeşitli boyutlarıyla analiz etmektir. Bu boyutlar araştırmanın amacı, yöntemi, veri toplama aracı ve bazı demografik özelliklerdir. Belgesel tarama modelinde olan çalışma, konuyla ilgili olarak seçilen on sekiz yüksek lisans tezi üzerinde yürütülmüştür. Verilerin analizinde demografik tasnif ve tablolaştırmadan sonra, sözü geçen tezler amaç, yöntem ve veri toplama aracı gibi özellikler bakımından incelenerek yorumlanmıştır. Verilerin analizinden Türkiye'de Yeni İlköğretim Programlarının uygulamadaki etkiliğine ilişkin sözü geçen süreçte sınırlı sayıda lisansüstü tez çalışması yapıldığı belirlenmiştir ve bu tezlerin büyük bir kısmı, Yrd. Doç. Dr. unvanlı öğretim üyelerinin danışmanlığında gerçekleştirilmiştir. Çoğunlukla sonuç odaklı program değerlendirme modelinde yürütülen bu tezlerin amacı daha çok adı geçen programların uygulamadaki etkililiğine ilişkin olup, bunu konuyla ilgili öğretmen görüşlerinin belirlenmesi izlemektedir. Bu tezlerde, veri toplama aracı olarak, büyük oranda araştırmacılar tarafından geliştirilmiş anket kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca, sözü geçen tezlerin çoğunlukla, konunun detaylı bir resmini ortaya koymaktan ziyade, akademik bir gereklilikle yürütüldüğü değerlendirmesi yapılmıştır. Tezlerdeki bu sınırlılığın, daha çok kullanılan yöntem ve veri toplama aracından kaynakladığı düşünülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları