THE OPINIONS OF TEACHERS AND ADMINISTRATORS ABOUT TEACHER ASSIGNMENT AND RELOCATION REGULATIONS - Polat, Yahya; Yücel, Ali Serdar; Sezer, Süreyya Yonca; Arabacı, I.bakir; Savucu, Yüksel; Ağırtaş, Resul; Karadğ, Mustafa (My University, 2017)
Eğitim, evrensel anlamda sosyal, kültürel ve ekonomik düzeyde çeşitli roller üstlenmiştir. Eğitimin etkin rolündeki bu artış, bir yandan eğitimin önemini güçlendirirken bir yandan da eğitimin toplumun farklı alanlarında yaşanan sorunların merkezinde yer almasını sağlamaktadır.Eğitim sisteminin hedefine ulaşması ile sistemin önemli bir öğesini oluşturan öğretmen ve yöneticilerin motivasyonu birbirleriyle yakından ilişkilidir. Bu nedenle, öğretmen ve yöneticilerin memnuniyetini sağlayan unsurlardaki her türlü olumsuzluklar eğitim sistemine de doğrudan yansır. Araştırmamız, Türkiye'deki öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile ilgili yöneticilerin ve öğretmenlerin görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma grubu, Diyarbakır, Malatya ve Elazığ illerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan toplam 60 yönetici ve öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve verilerin analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Öğretmenlerin bölgelere göre dengesiz dağılımı problemlerin başında gelmektedir. Batıda ve büyük kentlerde öğretmen yığılması yaşanırken, doğuda ve kırsal yerleşim yerlerinde öğretmen açığı bir türlü kapatılamamaktadır. Öte yandan, zamanında yapılmayan atamalar nedeniyle oluşan öğretmen açığı ücretli öğretmen uygulaması ile kapatılmaktadır. Alınan ücretli öğretmenlerin niteliği sorunludur. Ancak daha da problemli olan dönem başında, ortasında veya sonunda yapılan zamansız atamalar nedeniyle ücretli öğretmenlerin bünyesindeki sınıflar zamansız bir şekilde el değiştirmekte ve bazı durumlarda eğitimleri kesintiye uğramaktadır. Ayrıca birçok yönetici ve öğretmenin özlük haklarını çok iyi bilmedikleri anlaşılmıştır. Sonuç olarak; Yönetici ve öğretmenler, tayin ve yer değiştirme yönetmenliğinin adil olmadığı ve mağdur edildikleri yönünde görüş bildirmişlerdir. Ancak bazı uygulamaların kısmen de olsa kabul edilebilir olduğu görülmüştür
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları