ESKİ İRAN UYGARLIKLARI VE YERLEŞİM YERLERİ (M.Ö.6.BİN-M.Ö.700) - TEKER, FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 2016)
Eski İran tarihi çalışmaları hem İran'ın hem de civar bölgelerin tarihinin aydınlatılması açısından son derece önemlidir. Eski İran adeta dünyanın merkezi konumunda olduğu için İran'da yaşanan bir olayın ya da olgunun başka bölgeleri etkilememesi mümkün değildir. Eski İran tarihine baktığımızda; İran coğrafyasına Hint-Avrupalı toplumlar gelmeden önce bu coğrafyada yaşayan kavim ve uygarlıkların olduğunu görebiliriz. Bu bölgeye yapılan göçler sonucunda ise eski ve yeni uygarlıklar arasında etkileşimin olması kaçınılmazdır. Bu çalışmada Eski İran uygarlıklarını inceleyerek onların İran ile olan bağlantısını çeşitli açılardan değerlendirip yerleşim yerleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Anahtar Kelimeler: İran, Eski İran, İran Arkeolojisi, İran Uygarlıkları

The studies of ancient Iran are extremly important in terms of both Iran and being clarified the history of the surrounding district. Ancient Iran almost the center of the world so an event or phenomenon experienced in Iran not impossible to influance other regions. When we look at the history of ancient Iran, we can understand that there were peoples and civilizations who lived in this region before Indo-Europeans came to Iran. As a result of migration to this region, it is inevitable that the interaction between the old and new civilizations. In this thesis, by studying the ancient Iran civilization we studied the connection with Iran to provide information about their settlements assess from various angles. Key Words: Iran, Ancient Iran, Iranian Archaeology, Iran Civilizations
Ancient İran civilizations and settlements
Keywords: Tarih